Fakta: Bästa tipsen

För nybörjarplockaren:

Var alltid försiktig med att ta tillvara svamp som du inte är säker på. Kantareller och trattkantareller är bra, men var noga och rensa ordentligt så att du inte har fått med några andra svampar. Det har hänt att det har slarvats med giftiga spindelskivlingar. Kommer det regn är strävsoppar väldigt bra, det finns ingen giftig sort. Den har filttofsar på foten som är lite mörk. Soppar är generellt bra för nybörjare.

Medelplockaren:

Sandsopp är ett bra tips. Även rödgul och svart trumpetsvamp är bra, men de kan vara svåra att hitta, särskilt svarta trumpeter. Man blir lycklig om man hittar mycket och bör komma ihåg stället.

Den avancerade plockaren:

Musseroner finns det nu, bland annat streckmusseronen. Du kan också spana efter riskor som pepparriskan och blodriskan.

Källa: Elisabeth Bååth, svampkonsulent.

Den fina soliga hösten, med mycket små mängder regn, innebär på flera håll torra skogar och ihoptorkade ynkliga kantareller. Efter betydligt mer nederbörd i nordöstra Sverige, där det i sommar har slagits regnrekord, har det vittnats om betydligt bättre skörd.

– Ja vi har haft en bra säsong. Det har varit mycket gula kantareller och gott om rödgul trumpetsvamp som är lokalt bunden till rikare marker med kärr. Sedan har vi haft ganska mycket soppar, säger Elisabeth Bååth, svampkonsulent utanför Umeå i Västerbotten.

Det gäller även från Hälsingland och upp till Norrbotten.

Däremot har det även i norr varit betydligt torrare de sista tre veckorna. Vad gäller trattkantarellerna, som kommer på hösten, så har de varit torra och små.

– På vissa håll har det funnits lite större, om man går på fuktigare marker. Det är det man måste göra för att hitta sena höstsvampar, säger hon.

Men tack vare värmen så finns chansen att säsongen blir ovanligt lång. Men då krävs också nederbörd.

– Det är många svampkonsulenter som regndansar just nu, säger Bååth.