Så skänker du en mobiltelefon

• Posta. Mobiltelefoner kan lämnas in eller skickas med post till For sure på Skräddar­gränd 2 A, 111 27, i Gamla stan i Stockholm. ­Mejla jonathan.gustavii@forsure.se vid frågor.

En ny satsning ska hjälpa ensamkommande flyktingbarn att göra sig förstådda i vardagssituationer när det saknas en professionell tolk som kan översätta svenskan som pratas i kiosken ­eller biografkassan.

Bakom projektet står pr-byrån For sure i Stockholm, som samlar in begagnade mobiltelefoner som slussas vidare till flyktinghemmen. I ­andra änden finns ett nätverk av privatpersoner som ­pratar samma språk som flyktingbarnen.

►LÄS MER: Så kan just du hjälpa till

– Precis som att vi har tillgång till Facebook ­dygnet runt, ska de ha tillgång till en tolk dygnet runt, som kanske inte ­behöver vara certifierad. Flyktingbarnen ska inte ­behöva boka ett möte med en tolk för att kunna köpa en glass, säger Jonathan Gustavii, ­talesperson för projektet.

Mobiloperatören Halebop har skänkt 2 000 laddade kontantkort till satsningen. For sure har hittills samlat in omkring 300 ­mobil­telefoner, och räknar med att få in lika många tele­foner som kontantkort ­inom den kommande ­månaden.

►LÄS MER: Se Hans Rosling förklara flyktingkrisen: ”Alla ska ha hjälp”

– Språkbarriären är en av de största utmaningarna. När det handlar om att göra de dagliga sakerna tar det extremt lång tid innan de här barnen känner sig ­trygga, säkra och integrerade i samhället. Inte bara är det jobbigt för barnen, utan det lämnar också utrymme för att de kan bli utsatta för andra verksamheter, som kriminalitet, säger Jonathan Gustavii.