Faktaruta: Bästa städtipsen

För att få bort stearinfläck på bordsduk– lägg duken i frysen ett par timmar. Försök inte få bort stearinet innan det har stelnat.

Använd inte wettextrasa när du städar– den samlar bakterier.

För att rensa avlopp: Strö ner två teskedar bakpulver i avloppet. Häll sedan långsamt på en halv deciliter ättika och låt det verka i 20 minuter. Spola sedan igenom ordentligt med hett vatten.

Tvätta fönster en mulen dag–då torkar inte solen ut fönsterglaset innan du hunnit torka torrt. Men undvik att tvätta fönster när det regnar.

Källa:Charlotte Wagner, Akka Hemservice.

Vårstädningen kan klaras av utan en massa miljöfarliga starka rengöringsmedel, enligt Charlotte Wagner, städexpert vid städföretaget Akka Hemservice i Stockholm.

Mikrovågsugnen rengör du genom att ställa in en skål med vanligt kranvatten blandat med saften från en citron och sedan köra ugnen på full effekt i två minuter. Rent mellan klinkers kan du få med hjälp av 24–procentig ättiksyra som får verka i mellan 5–10 minuter, och badkarets insida kan du rengöra genom att dela en grapefrukt, hälla på salt och gnida, tipsar Charlotte Wagner.

– I och med att det är syra, är det rengörande, säger hon.

Ta bort röklukt med ättika

Ättika kan också komma väl till pass när det gäller att få bort röklukt, enligt Charlotte Wagner.

– Häll ättika i en skål och ha den framme ett par dagar, råder hon.

Något Charlotte Wagner själv gärna städar bort är blomflugor.

– De är äckliga. För att bli av med dem kan du sätta en eller flera tändstickor i krukan vid växten med svavelsidan nedåt i jorden, föreslår hon.