Så förhåller sig svenska operatörer till beslutet

Telia

Telia uppger att de kommer att se över vad regleringen innebär i detalj och framöver sänka sina roamingpriser. I dagsläget erbjuder operatören bland annat kostnadskontroller vid utlandsvistelse och en tilläggstjänst i form av ett veckopaket till en kostnad av 199 kronor.

– Hur det kommer att påverka våra erbjudanden är för tidigt att säga. Men roamingen kommer att bli betydligt mycket billigare för alla kunder, säger Telia Sonera-gruppens roamingchef Tomas Moe.

Telenor

Uppger att deras nuvarande priser redan ligger under de prisnivåer som är reglerade för 2016. I övrigt vill Telenor invänta vad som gäller kring påslagen som tas ut mellan operatörer innan de tar ställning till om de kommer att höja andra avgifter eller begränsa den avgiftsfria roamingen utomlands.

”Vad som händer med dessa avgifter är avgörande för de slutgiltiga konsekvenserna", säger Elisabeth Petersson vid Telenors Presstjänst.

Tre 

Även Tre håller just nu på att sätta sig in vad beslutet innebär och vill invänta mer information.

”Först då vi vet mer om vad beslutet innebär för oss och våra kunder kan vi bli mer konkreta kring detaljerna”, skriver Kamran Alemdar, företagets Pr- och informationschef på 3 Sverige, i ett mejl till Metro. 

Tele2

Mobiloperatören förväntar sig att roamingtjänster i utlandet kan gå ner jämfört med idag. Likt Telenor uppger företaget att grossistpriserna mellan operatörer har stor påverkan på slutkundspriserna. Carl-Johan Rydén, ansvarig för regulatoriska frågor på Tele2 Sverige, skriver i ett mejl att de inte har några planer på att höja andra extraavgifter och svarar rörande begränsning av den avgiftsfria roamningen utomlands:

”Vi kommer att följa förordningens bestämmelser och de tilläggsbestämmelser som EU-kommissionen kommer att meddela före 2017.”

Förändringar i utlandsroaming framöver

Den första sänkningen mot att avskaffa roamingavgifterna väntas ske i april 2016. Det innebär att operatörerna inte får ta ut mer än fem eurocent, motsvarande 46 öre, per samtalsminut eller MB data och endast två eurocent, motsvarande 18 öre, per skickat sms. Samtliga priser är exklusive moms.

Förts 15 juni 2017 ska roamingavgifterna vara helt avskaffade.

Innan det beslutet träder i kraft ska det formellt godkännas av EU-parlamentet och ministerrådet.

Under tisdagen rapporterade Metro och flera andra medier om att du från 15 juni 2017 ska kunna surfa med mobilen i hela EU – utan att betala ett öre mer än vad du gör hemma i Sverige.

► LÄS MER: Äntligen! Samma mobilkostnader inom hela EU

Den slopade avgiften kommer efter ett utdraget beslut i EU-parlamentet och fick många att ropa av glädje. Samtidigt finns kritiker som är minst sagt skeptiska. En del hävdar att förbudet rent av kan leda till högre kostnader om mobiloperatörerna höjer andra avgifter för att täcka upp för inkomstförlust.

– Det här är något vi har kämpat för under långa perioder, men vi tycker fortfarande att man inte har gått tillräckligt långt, säger Örjan Brinkman, ordförande på Sveriges Konsumenter och den europeiska konsumentorganisationen BEUC, till Metro.

– Det är mycket som ska göras under en orealistiskt kort tidsplan, och så stänger det heller inte möjligheterna för operatörer att hitta nya metoder för att kompensera sig.

► LÄS MER: Här hittar du landets snabbaste och långsammaste mobilsurf

Örjan Brinkman säger att det inte finns någon teknisk anledning till att det skulle vara dyrare att surfa utomlands och att man som konsument bör vara vaksam på om extraavgifter och begräsningar införs längre fram, framförallt om man reser mycket inom Europa.

– Det är viktigt att man tittar på vad de olika leverantörerna erbjuder.

Telia, Tele2, Tre och Telenor utgör några av Sveriges största operatörer. Samtliga säger till Metro att de välkomnar EU-kommissionens beslut.

► LÄS MER: Så stoppar du Facebook från att sluka din datatrafik