Här kan han gömma sig

Island. Venezuela, Ecuador, Kina, Kuba, Ryssland – eller Island. Själv har Snowden sagt att han tänker söka asyl i Island, men just nu befinner han sig förmodligen i Hongkong. 

Värderingar. ”I första hand tänker jag söka asyl i ett land som delar mina värderingar”, har Snowden sagt.

Asyl. De ryska myndigheterna sa sig vara beredda att överväga asyl för USA:s mest jagade man. Att flera av landets egna whistleblowers just nu ruttnar bort i fängelser förbigick man med tystnad. Skulle en man som Snowden, som många uppfattar som en frihetskämpe, välja Ryssland som nytt hemland vore det en fjäder i hatten för Putin.

Klockan sex i måndags morse checkade Edward Snowden in på Hotel Mira i Hongkong. En kort stund därefter lämnade han hotellet utan att återkomma.

Nu är han världens mest jagade man. Det finns ingen den amerikanska underrättelsetjänsten hellre vill lägga vantarna på än mannen som avslöjade USA:s internetspionage för världen. Den 29-årige Snowden gör sig inga illusioner:

– Jag känner till CIA. Vill man ta mig så gör man det förr eller senare, har han sagt till tidningen Business Insider.

Snowdens läcka betraktas som den allvarligaste någonsin i USA. De dokument som Bradley Manning läckte till Wikileaks klassades som ”secret” – Snowdens handlingar stämplas som ”top secret”.

Bradley Manning spårades snabbt till en amerikansk militärbas utanför Bagdad i Irak och greps utan problem. Wikileaks talesman Julian Assange gömmer sig på Ecuadors ambassad i London av fruktan för att utlämnas till USA. Men Edward Snowden är fortfarande ett oskrivet blad. 

Var finns han? Var och när dyker han upp igen? Vilka länder är beredda att ge honom asyl? Hur hårt är USA berett att gå fram för att få honom gripen eller utlämnad?

– USA kommer självklart att väcka åtal och försöka få honom utlämnad var han än befinner sig i världen. Grundregeln är att man utlämnar personer som är misstänkta för brott, säger Pål Wrange, professor vid Stockholms universitet och expert på folkrätt.

Men enligt Wrange är det inte självklart att Snowden verkligen utlämnas. Politiska brott som förräderi och spioneri undantas ofta i utlämningsavtalen.

– Om brottet riktar sig mot en stats politiska intressen är det snarare mer sannolikt att personen inte utlämnas, säger han.

I går uttalade sig Edward Snowden i en intervju med den kinesiska tidningen South China Morning Post. Han nämner att han har fler avslöjanden som väntar. 

– Jag är inte här för att gömma mig från rättvisan, jag är här för att avslöja kriminalitet, sa Snowden.

De nya avslöjandena skulle gälla vilka mål som utsatts för avlyssningen.

– Jag är varken förrädare eller hjälte. Jag är en amerikan. Min avsikt är att låta Hongkongs folk och domstolar avgöra mitt öde. Jag har inte något skäl att misstro ert system, sa Snowden till tidningens reporter.

Det här kan hända

Utlämnas

Mest troligt. Huvudprincipen är att man utlämnar personer när det finns ”dubbel straffbarhet”, alltså att det som inträffat är brottsligt i båda länderna. Politiska brott komplicerar läget. Spioneri mot USA är exempelvis inte straffbart i Kina.

Politisk bricka

Snowden ska akta sig för att söka asyl i länder som är invecklade i det storpolitiska spelet. Det händer då och då att stormakterna byter äpplen mot päron och just nu är Snowden värd en hel del som bytesobjekt i det globala maktspelet.

Otrygghet

Snowden riskerar att bli ett jagat villebråd var han än befinner sig i världen. Det är inte bara medierna som letar efter amerikanen. Flera ljusskygga grupper vill helst se ”landsförrädaren” död. Ett amerikanskt fängelse kan vara den tryggaste platsen.

Kidnappas av CIA

Amerikanska underrättelsetjänsten har vid enstaka tillfällen tagit sig in på andra staters territorium och i tysthet kidnappat efterspanade personer. Knappast troligt nu eftersom Snowden betraktas som ett högprofilfall av världens medier.

Utländsk hjälp

USA och CIA har vid flera tillfällen använt sig av utländska säkerhetstjänster i stater som betraktas som vänskapliga. Men efter 11 september handlade det om den gemensamma fienden al-Qaida. Snowden betraktas snarare som en hjälte.

Familjen pressas

Snowden har själv sagt att hans stora oro är vad som ska hända med hans familj. Hans flickvän på Hawaii har redan fått besök av säkerhetstjänsten. Även om USA är en demokrati kan pressen på Snowdens anhöriga till sist bli så hård att han reser hem.