Högskoleprovet
Tips till provdagen

 - Kom utvilad.

- Ät ordentligt innan och se till att få i dig energi under rasterna.

- Behåll lugnet.

- Läs instruktionerna.

- Kan du inte svaret? Gissa! Man får inte minuspoäng.

- Går det inte bra så kommer en ny chans nästa termin.

Fakta högskoleprovet

- Sista anmälningsdag: 15 september. Anmäl dig på hogskoleprov.nu.

- Vem som helst får skriva högskoleprovet. Det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Däremot finns provet bara på svenska.

- Gamla prov finns på studera.nu

- Läs mer om vad som gäller här.

Provdelarna:

Kvantitativt provpass:

XYZ, matematisk problemlösning.
KVA, kvantitativa jämförelser.
NOG, kvantitativa resonemang.
DTK, diagram, tabeller och kartor.

Verbalt provpass:

ORD, ordförståelse.
LÄS, svensk läsförståelse.
MEK, meningskomplettering.
ELF, engelsk läsförståelse.

Maria Johanssons tips för att klara ORD och MEK:

- Läs tidningar, böcker, lyssna på radio, gärna inom olika ämnesområden. Om man stöter på ord man inte vet vad de betyder – slå upp dem!

Den 29 oktober är det dags för höstens högskoleprov. En chans att se var man ligger I kunskapsnivån mot andra men framförallt en möjlighet att öka sina chanser att komma in på den högskoleutbildningen man vill.

– Många utbildningar tar in studenter utifrån flera urvalsgrupper. Har man skrivit högskoleprovet söker man i två urvalsgrupper; betyg och högskoleprov, säger provutvecklaren Maria Johansson.

Maria Johansson är ansvarig för frågor om ordbetydelse, ORD, och meningskomplettering, MEK, på provet. Enligt henne är det absolut bästa att förbereda sig i god tid.

– Nu är det ett tag kvar så man kan förbereda sig bra. Ett av de bästa sätten är att öva på gamla prov för då lär man sig frågeformatet och hur lång tid provet tar, säger hon.

– Många skulle nog klarat betydligt fler frågor om det inte hade gått på tid, så det är bra att träna upp sin effektivitet genom att göra proven många gånger, säger Maria Johansson.

►LÄS MER: De säljer fusk på högskoleprovet: "Vi förverkligar människors drömmar"

– Något som är bra att veta är att de kvantitativa uppgifterna ligger på samma nivå som gymnasiets årskurs 1. Så om man repeterar matten från ettan har man mycket tillbaka där bara, säger hon.

– Kom utvilad, nedstressad och i god tid. Läs instruktionerna ordentligt.  Det händer ibland att folk som gör MEK-delen fyller i flera svarsalternativ på en fråga, trots att man bara ska ringa in ett – och då får man inga poäng.  Men  viktigt att veta är också att man inte får minuspoäng, så se till att välja ett svar på alla frågor, säger Maria Johansson.

Precis som tidigare år räknar man med att runt 70 000 personer anmäler sig i höst. Den sista dagen är trycket på sidan ofta stort och det kan bli problem med betalningen. Så vill du göra provet, se till att anmäla dig i tid. 

►LÄS MER: Quiz: Hur bra klarar du högskoleprovet?