Vägen till körkort i fem punkter
Körkortstillstånd
För att överhuvudtaget få övningsköra behöver du ett körkortstillstånd. Det gör du via Transportstyrelsen. Kom ihåg att ett giltigt syntest måste bifogas i ansökan.
Handledarintyg
För att en förälder, kompis eller kollega ska få vara handledare under övningskörningen krävs att både elev och handledare har gått introduktionsutbildningen, men ni behöver inte gå den vid samma tillfälle. Sedan ansöker du som handledare om ditt intyg.
Teori
För att vara säker på vägarna måste du kunna reglerna, och för att kunna reglerna måste du läsa teorin. Gör den via trafikskola där litteratur och lektioner köps i ett paket. Eller plugga hemma på kammaren med böcker, appar eller dataprogram.
Riskutbildning
Detta handlar om att lära sig om potentiella risker i trafiken och hur de undviks på bästa sätt. Riskutbildningen delas upp i två delar där en del om alkohol, droger och riskbeteende (riskettan) kompletteras med den gamla hederliga halkbanan (risktvåan). Riskettan kan göras när som helst under utbildningen medan halkbanan bör göras så nära uppkörningen som möjligt så att du har hunnit få en god körvana.
Körkortsprov
Sista hindret på din väg mot frihet på vägarna är kunskaps- och körproven. Boka dina prov via din körskola eller direkt på Trafikverkets hemsida.
Tips inför uppkörningen
Värm upp
Kör till provet för att vara varm när det är skarpt läge.
Kör rätt bil
Se till att du får köra bilen du brukar öva med på trafikskolan så att du är van vid alla inställningar, kopplingens dragläge med mera.
Öva på säkerhetskontrollen
På uppkörningen kan förarprövaren be dig att gå igenom säkerhetskontrollen,  till exempel däckens mönsterdjup och bilens blinkers. Träna hemma eller på körskolan så att du kan den bra.
Säkerheten först
Förarprövaren vill se att du kan köra bil säkert utan att stoppa upp trafiken. Kör som du brukar, håll hastigheten och sätt säkerheten först så har du en bra chans att klara det.
Kuggad? Ingen fara
Att bli kuggad är inte hela världen. Ta åt dig av den konstruktiva kritiken och se till att komma ännu bättre förberedd till nästa provtillfälle. 
 

Körkortets alla faser sätter relationer i gungning och din mentala styrka på prov. Från morsans första nervsammanbrott i passagerarstolen till uppkörningsångesten. Men glädjen i ett taget körkort är värt alla prövningar. 

Annika Romare har varit körskollärare i 33 år och jobbar just nu på Ringens Bilskola i Stockholm. Hon betonar vikten av att komma in rätt i sin körkortsutbildning.

– Det är ganska vanligt att våra elever börjar med att övningsköra hemma och lär sig fel, och det kan vara svårt att lära om redan inlärda rutiner. Så mitt bästa tips är att eleven och handledaren går på ett par lektioner tillsammans från början så att det blir rätt från start. Då sparar ni in både tid och pengar, säger hon. 

LÄS MER: Test: Klarar du körkortsfrågorna 

Att bli trygg på vägarna är en vanesak, därför har du mycket att vinna på mängdträning. Mängdträning är helt enkelt den körningen du gör privat tillsammans med din handledare. Kör dagligen, variera sträckor och öva på olika moment för att bli van att röra dig i trafiken.

– Mängdträningen är bra och kostnadseffektiv, då behöver det inte bli så dyrt att ta ditt körkort. Men det viktigaste är att du blir en säker och riskmedveten förare. Så att förbereda sig privat och finslipa de sista detaljerna på trafikskola är en bra idé, säger Annika Romare.

Hur många lektioner behöver jag om jag inte har mängdtränat privat?

– Har du inte kört något sedan tidigare blir det ungefär 50-60 lektioner, om jag ska säga en siffra, men det är så klart väldigt individuellt. Man kan ha lättare för vissa delar i utbildningen och svårare för andra. 

LÄS MER: Här är det lättast att ta körkort: "Jag skulle aldrig köra upp i Stockholm"

Om jag vill gå en intensivkurs, vad ska jag tänka på då?

– Beroende på kursens längd brukar vi prata med eleven om att köra mycket hemma för att komma upp i den kunskapsnivå vi har kommit överens om. Visar det sig att eleven inte har hunnit köra alls blir det inte som överenskommet och lektionsantalet drar iväg.

Vad ska man tänka på inför uppkörningen?

– Återigen, kom väl förberedd. Många är väldigt nervösa, så se till att vara så pass förberedd och trafiksäker att det finns marginal att sänka nivån på din körning och ändå klara uppkörningen. Och kom ihåg att förarprövarna inte är elaka som många säger, de vill inte att du ska krocka och skada dig själv eller någon annan.