Fakta
Tre tips
Utnyttja alla dina val
Har du bra betyg men kom 
ändå inte in? Tänk på att du kan söka in på andra gymnasium som garanterat har plats för dig. Alla elever har fem möjliga gymnasieval.
 
Plugga extra i sommar
Har du inte tillräckliga betyg? Ligg i och plugga! Det finns även alltid möjlighet att gå sommarkurser och skriva upptentamen för att du ska kunna komma in där du vill.
 
Utöka din behörighet
Gick det ändå så där med pluggandet? Ingen fara, du kan gå ett introduktionsprogram så att du erbjuds en annan behörighet. En annan lösning kan vara en mer praktisk utbildning.

Nu närmar sig 15-åringarna ett av sina första stora val: gymnasie­valet. De senaste åren har det larmats om den höga andelen elever som inte är behöriga till gymnasiet och även i år är det ett fortsatt problem. Efter den första antagningen saknar cirka 1 300 elever i Göteborg behörighet.

– Man ska komma ihåg att hälften av dessa elever kommer att nå behörighet till sommaren, det här är bara första antagningen, säger Helene Odenjung, ordförande i Göteborgs utbildningsnämnd.

Men det finns problem med att många elever har svårt att nå upp till kunskapskraven. Förra året fick nästan 23 procent av Sveriges elever icke godkänt i minst ett ämne. För att vända trenden tänker regeringen satsa två miljarder på lågstadielärare.

– Det finns en ökad medvetenhet om elevernas prestation i grundskolan. Målet måste vara att alla ska komma in på den gymnasieutbildning de vill. Det finns plats för alla, säger Helene Odenjung.

Sedan förra året har domedagssiffrorna trots allt blivit bättre, och Helene Odenjung menar att pendeln har svängt.

– Men skolreformer tar tid innan det märks, det tar trots allt nio år för en elev att gå ut grundskolan.