Att lägga in mat själv behöver inte vara svårt. Här får du tips om fem läckra inläggningar som nästan alla utgår från samma grundrecept på så kallad 1-2-3-lag. 

Innan du börjar bör du förbereda dig lite. Se till att händer, redskap och burkar är väl rengjorda. Se även till att välja grönsaker och rotfrukter som är i gott skick. Här har lök och morötter fortfarande mycket stadga i sig. Vill man ha dem mjukare kan man förvälla dem i hett vatten först.

1-2-3-lag
Ingredienser:
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här:
Blanda samman allt i en kastrull och värm så att det löser sig. 

►LÄS MER: Så gör du den perfekta croissanten

Stekt inlagd strömming
Ingredienser:
10 strömmingsfiléer
1 dl grovt rågmjöl
1 dl skorpmjöl
5 lagerblad
1 gul lök, skivad
10 vitpepparkorn
1 msk smör
1-2-3-lag

Gör så här:
1) Panera filéerna genom att vända dem i grovt rågmjöl och skorpmjöl, stek dem sedan i  smör på bägge sidorna. Låt ­filéerna rinna av på ­papper.
2) Varva strömming, lök, lagerblad och pepparkorn i en glassburk. 
3) Slå på lagen så att det täcker och låt stå i kylen minst 1 dygn.

►LÄS MER: Testa långkok på nytt sätt

Minimorötter
Ingredienser:
250 g minimorötter
5 lagerblad
1 msk senapsfrön
1-2-3 -lag

Gör så här:
1) Skala och skölj morötter.
2) Varva morötter, lagerblad, senapsfrön i en glasburk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå i kylen minst två dygn. 

Rödlök & pepparrot
Ingredienser:
250 g röda steklökar
50 g pepparrot
10–20 svartpepparkorn
1-2-3-lag 

Gör så här:
1) Skala och skölj löken. Skala och skiva ner pepparroten. 
2) Varva lök, pepparrot och pepparkorn i en glasburk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå minst två dygn i kylen.

►LÄS MER: Så gör du en smörgåstårta 

Steklök med fänkål & ­stjärnanis
Ingredienser:
250 g steklök
1/2 fänkål
4–5 stjärnanis
10 vitpepparkorn
1-2-3-lag 

Gör så här:
Skala och skölj löken. Skölj och skiva ner fänkål. Varva lök, fänkål och stjärnanis i en burk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå minst två dygn i kylen.

Syrade morötter
Ingredienser:
1 tsk salt
1 kg morötter
2 tsk hel kummin
Ev saltlag: 2 dl vatten + 2 tsk salt

Gör så här:
1) Skala och grovriv morötterna. Blanda samman med salt. Pressa och stöt morötterna med en mortel och låt stå i   ­kylen en timme. Saltet gör att morötterna släpper vätska. Låt vätskan vara kvar. 
2) Blanda ner kummin och tryck ner morötterna i en ­glasburk. Häll över morots­vätskan. Om vätskan inte ­täcker morötterna får man ­hälla på lite mer saltlag. Sätt på ett lock. Ställ burken på en tallrik  och låt stå mörkt i   rumstemperatur (20–22 ­grader) i  cirka en vecka. 
3) Om den känns frisk och ­syrlig efter cirka tre dagar så är syrningen på gång. Efter fem–sju dagar bör grönsakerna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ burkarna att mogna i   ­kylen. Nu avstannar själva ­syrningen och mer smak börjar att utvecklas.  Den bör stå minst fyra–sex veckor i kyl, och står sig sedan minst sex ­månader i kyl.