Så lyckas du med nätdejtingen

Gör så här:

• När du skriver till någon, visa att du är intresserad av just den personen genom att läsa presentationen noga och titta igenom bilderna. "Man vill ha känslan att man är utvald", säger Marie Hagberg.

• Om du vill träffa någon, föreslå snabbt en fysisk dejt, annars riskerar man att det blir utdraget och tråkigt att bara chatta, anser Marie Hagberg. Det kan räcka med en handfull meddelanden åt vardera håll.

• När du föreslår en dejt, var specifik. Föreslå en specifik föreställning eller en viss restaurang. Och utgå ifrån det du vet att personen gillar, då är det störst chans att dejten blir lyckad, enligt Marie Hagberg.

•  Öva och ta reda på vad som fungerar för dig. Var utforskande i stället för resultatorienterad, tycker Linnea Molander.


Gör INTE så här:

• Undvik gruppbilder. Blanda inte in alla dina vänner i bilderna, det är svårt att avgöra vem som är vem. ”Mitt råd är att låta din profilsida handla om dig”, säger Linnea Molander.

• Dejta inte för mycket, då riskerar du att försöra det roliga i det. Marie Hagberg menar att man till exempel kan ha en specifik tid varje vecka som man ägnar åt nätdejtandet. Ibland kan man också behöva en paus.

• Ha inte alldeles för många bilder på dig själv, speciellt inte om de ser väldigt snarlika ut. En handfull bilder räcker.

• Ha inte alldeles för bestämda krav. Detaljer som specifik ålder eller hårfärg tenderar att inte vara så viktigt om man faktiskt gillar någon, anser Marie Hagberg.

• Undvik småprat. ”Prata om saker som du tycker är intressant och ställ frågor som du faktiskt är genuint nyfiken på”, säger Linnea Molander.

Marie Hagberg är dejtingexpert, relationsrådgivare och författare.

Marie Hagberg är dejtingexpert, relationsrådgivare och författare.

Martina Wärenfeldt, Mstudio.

Foto:

Att dejta via webbsidor eller mobilappar blir allt vanligare. Men många tycker också att det är lite jobbigt och upplever att det är svårt att ta steget från att chatta till att faktiskt träffas.

Metro har pratat med Marie Hagberg, dejting-och relationsexpert, och Linnea Molander, dejtingcoach och bloggare på Match.com, för att reda ut vad du bör – och inte bör göra – för att lyckas i den digitala dejtingvärlden.

►LÄS MER: Alexandra, 37, tröttnade på att nätdejta – började svettdejta

– Det som är unikt med alla former av nätdejting är att utbudet är så stort. Därför är det viktigt att vara tydlig med vem du är i text och bild. Det gäller att sticka ut eftersom det finns så himla många, säger Linnea Molander.

Det är många som fastnar i chattandet. För att gå från ord till handling rekommenderar Marie Hagberg främst en sak: att vara direkt och konkret.

Linnea Molander dejtingcoach och bloggare på Match.com.

Linnea Molander dejtingcoach och bloggare på Match.com.

Miri Lindberg.

Foto:

– Det är mycket mer attraktivt med någon som är specifik och självsäker än någon som velar. Det är bättre att föreslå något specifikt vid en specifik tid än att fråga ”vi kanske kan ses någon gång i framtiden?”

►LÄS MER: Studie: Därför blir du beroende av Tinder

Studier visar att det ofta är mycket vanligare för killar att visa intresse för tjejer, än tvärt om, och Marie Hagberg tycker att många tjejer är alldeles för kräsna.

Samtidigt menar hon att många killar inte verkar lägga något engagemang på att framställa sig som intressanta, eller visa att de är intresserade när de skriver.

– Många killar behöver börja med att läsa igenom profilen och sen kommentera vad som står där, så att du visar att du faktiskt är intresserad. Ingen svarar på ”Hej jag är intresserad av en tjej…” Visa att du är intresserad av just den personen, säger Marie Hagberg.

►LÄS MER: Raggade tjejer – med stulna bilder på Alexander, 27