Norrmän mest noga med handhygienen

I Norge tvättar 90 procent alltid händerna då de besökt en offentlig toalett.

Sverige är näst bäst med 87 procent och i Danmark tvättar 84 procent alltid händerna.

Svenskarna använder oftast pappershanddukar efter handtvätten och 52 procent svarar att de alltid gör det. Motsvarande siffror i Norge och Danmark är 49 respektive 48 procent.

Källa: Hygienleverantören Katrin. 

Hur bra är svenska män på att tvätta händerna efter toalettbesöket? Inte så bra. I alla fall inte om man jämför med kvinnorna där hela 92 procent uppger att de alltid tvättar händerna jämfört med 83 procent av männen.

Över 1 500 personer från Sverige, Norge och Danmark har svarat på frågor om sin syn på allmänna toaletter. Överlag är svenskar bra på renligheten – 87 procent uppger nämligen att de alltid tvättar händerna.   

►LÄS MER: Undersökning: Så snuskiga är vi på toaletten

Efter att man varit på en offentlig toalett är det vanligast att man tvättar händerna med tvål, tätt därefter kommer enbart varmt vatten. Endast två av tio tvättar även händerna med desificeringsmedel. Strax över hälften torkar alltid händerna med pappershanddukar efter toalettbesöket.

– Att tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem noga med pappershanddukar är ett överlägset sätt för att hålla en bra handhygien och minska risken för smittspridning, säger Kajsa Rynman, marknadschef för Katrin.

►LÄS MER: 68-åring spolade ner fruns aska i toaletten