Så många svenskar kommer att vara ensamma på julafton

Metro ställde frågan: ”Hur kommer du att fira jul i år?”

56 procent. Med den närmaste familjen

38 procent. Med familj och släkt

5 procent. Med vänner

5 procent. På egen hand

2 procent. Jag kommer inte att fira jul i år

1 procent. Jag firar aldrig jul

2 procent. Annat

3 procent. Vet ej

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 10-14 december 2015. Sammanlagt  har 1 510 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Källa: Yougov

Fem procent av svenskarna uppger att de ska fira jul ensamma, i en ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro. Ytterligare tre procent svarar att de inte kommer att fira jul i år eller att de aldrig firar.

– Det är en oerhört jobbig situation. Jul är förknippat med familj och lyckliga människor och gemenskap, säger Karin Alm, verksamhetschef på ideella föreningen Fenix. 
 

►LÄS MER: La upp plan på att fira nyår ensam på Facebook – 34 000 svarade


De har bland annat en väntjänst och arbetar för att skapa gemenskap. Många ensamma personer söker sig alltså hit. Just på julafton är verksamheten dessvärre stängd, men lokalen står öppen för de medlemmar som vill fira tillsammans. Och Karin Alm bekräftar att julen är den svåraste tiden för någon som är ensam.

– Det skapar ångest och depressioner att höra om alla andra som ska åka till släkten och ha det mysigt. Det är den absolut jobbigaste storhelgen på året, säger hon till Metro.
 

►LÄS MER: Ensamhet är vår tids folksjukdom


Men hon tycker inte att personer som faktiskt har någon att fira jul med bör ha dåligt samvete för det.

– Däremot tror jag att den här frivilligkraften som finns nu, i och med flyktingsituationen, så tror jag att väldigt många fått upp ögonen för de som inte har någon familj. Det finns de som faktiskt aktiverar sig genom att arbeta frivilligt på julafton i stället för att vara hemma och mysa, de är på stadsmissionen och äter julbord där. Jag önskar att många, många fler kunde lägga några timmar till på frivilligarbete, för det pågår året runt.
 

►LÄS MER: Anna, 35, har inga vänner: ”Det gör ont i mig”