Det här innehåller tillbehören och så tillreder du dem

Salsa

Görs med färska tomater, chili, gul lök och vitlök, men var försiktig med vitlöken så att den inte tar över. Tomaterna går att koka eller steka i en stekpanna och sedan mixas med exempelvis en stavmixer.

Guacamole

Avocado, chili, gul eller röd lök, koriander, lime och salt. Ingen vitlök alls. 

– Nyckeln är att ha mycket avokado, säger Ricardo Medrano, som driver  den mexikanska restaurangen La Neta i Stockholm. 

Enligt Ricardo Medrano, ägare av den mexikanska restaurangen La Neta i Stockholm, är den tacos vi äter i Sverige mer lik tex-mex, ett amerikanskt kök med matinfluenser från Texas och Mexiko.

En klassisk mexikansk tacos består enligt honom av majstortilla, välhackad färsk lök, kött, hemmagjord salsa och koriander. Svensk tacos är därtill en i grunden helt annan kulinarisk historia.

Detta då vi använder köttfärs – eller vegofärs för den som är vegetarian eller vegan – med färdigblandad tex-mex-krydda medan mexikanerna tillagar köttet från grunden.

– I Mexico använder vi inte kryddmix. Grunderna är köttet och då använder vi exempelvis högrev, fläskkarré eller andra typer av kött som du tillagar, och inte färs, säger Ricardo Medrano till Metro.

LÄS MER: Taco-tillbehören en bluff – det här innehåller varorna egentligen

Det svenska sättet är för den sakens skull inte är fel, även om det är långt från autentiskt.

– Om du frågar en mexikan så skulle personen säga att den inte är autentisk.

Det är även en märkbar skillnad i mängden tillbehör och hur vi tillreder dem. Medan vi tycks maxa våra tacos med allt som är gott och halvfabrikat i form av salsa på burk så gör mexikanerna allt från grunden – såväl majstortillan, som utgjort en basföda i Mexico i ett par tusen år, som salsan och guacamolen.

► LÄS MER: Därför stoppar du lime i din Corona

Hemmagjord salsa är väldigt enkel att göra och finns enligt Medrano i varje hem i Mexico. Och riven ost och gräddfil är helt och hållet tex-mex.

– Det finns salsas som innehåller gräddfil men det äts inte till tacos utan som dipp när du till exempel kollar på en fotbollsmatch.

En sås som däremot används på mexikansk tacos men som inte tycks ha tagit plats på svenska middagsbord är Pico de gallo, vilket är Mexikos nationalsås och en salsa som sägs fungera till i princip allt.