ANNONS
ANNONS
Uppdaterad : 2 april 2015
- Publicerad : 2 april 2015

Så många ägg kommer vi äta i påsk

Årets största äggsäsong är här. Men hur många ägg äter vi egentligen under påsken? Och hur äter vi dem? Så ser påsken ut i siffror.

Så många ägg kommer vi äta i påsk

TT

Foto:

Med skärtorsdagens intåg går många svenskar på påsksemester. Det första de gör på ledigheten? Kokar ägg så klart!

Metro hörde av sig till organisationen Svenska ägg, för att få veta mer om hur äggkonsumtionen ser ut under påsken.

– En normal vecka äter vi i genomsnitt 2 000 ton ägg. Under påsken så fördubblas ungefär konsumtionen, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska ägg.

Ett kilo ägg motsvarar 16 stycken ägg, vilket innebär att 2 000 ton motsvarar 32 miljoner ägg. Under påskveckan äter alltså svenskarna inte mindre än 64 miljoner ägg.

Sedan tidigare påskar har Svenska ägg samlat statistik kring svenskarnas äggvanor. Så här ser ser konsumtionen ut:

Ägghalvor är det mest populära påskägget.

Ägghalvor är det mest populära påskägget.

TT

Foto:

74 procent äter sina påskägg med topping i form av exempelvis majonnäs och räkor.

Oskalade, kokta ägg, en klassiker på påskbordet.

Oskalade, kokta ägg, en klassiker på påskbordet.

TT

Foto:

38 procent dukar fram oskalade kokta ägg på matbordet.

Hälften av svenskarna äter kokt ägg till frukost på påsken.

Hälften av svenskarna äter kokt ägg till frukost på påsken.

49 procent äter kokt ägg till frukost.

En av fyra svenskar ser till att få sig lite omelett på påsken.

En av fyra svenskar ser till att få sig lite omelett på påsken.

TT

Foto:

24 procent gör påskomelett.

Stekta ägg är gott, men inte så populärt på påsk.

Stekta ägg är gott, men inte så populärt på påsk.

TT

Foto:

9 procent äter stekt ägg.

Äggtoddy är inte ett av de mer populära inslagen på påskbordet, men ett av de godaste.

Äggtoddy är inte ett av de mer populära inslagen på påskbordet, men ett av de godaste.

TT

Foto:

4 procent serverar äggtoddy.

Så många ägg äter svenskarna

Svensken äter i genomsnitt 2,1 kokta ägg på en helg, under påsk ökar siffran till 4,1.

97 procent av svenskarna äter ägg.

Under 2014 åt genomsnittssvensken 217 ägg. Men i Kina och Japan är den siffran mycket högre, omkring 350 ägg per år.

När det handlar om kokta ägg finns det också tydliga uppfattningar om hur länge ägget ska koka.

44 procent vill ha sitt kokta ägg med krämig gula och fast vita.

30 procent vill ha sitt ägg hårdkokt.

22 procent vill ha sitt ägg löskokt.

Mer populär påskmat

Men faktum är att ägg inte är den vara som ökar mest i försäljning under påsken. Inte heller påskgodiset står för den största försäljningsökningen. I stället är det prinskorv, lax och sill som toppar listan.

Försäljningen av just prinskorvar ökar med 442 procent, enligt Svensk handel. Lax ökar med 344 procent och sill med 333 procent. Det är de produkter som ökar överlägset mest i dagligvaruhandeln.

►Om du är sugen på ännu mer påskfakta hittar du fler siffror här

ANNONS
ANNONS
X
ANNONS
ANNONS