Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 12-16 augusti 2016. 393 personer har svarat i undersökningen som genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år.

Hit kan du vända dig:

Det finns olika självhjälpsgrupper där man kan få hjälp, som till exempel Anonyma alkoholister och Länkarna:

www.aa.se 

Journummer: 08-720 38 42

www.rikslankarna.se

Beroendecentrum Stockholm ger stöd och hjälp till personer med problem med alkohol, narkotika, spel eller läkemedel:

www.beroendecentrum.se

Man kan också ringa till sjukvårdsrådgivningen för att få råd:

www.1177.se

Källa: Vårdguiden 

Semestertiderna lider mot sitt slut, och de flesta vuxna svenskar har haft några veckor ledigt när de har all fritid i världen. Fritid som innebär att svenskarna dricker mer alkohol. Redan så tidigt som under midsommarveckan säljer Systembolaget fyra miljoner liter mer alkohol än annars.

► LÄS MER: Så påverkas vi av semesterdrickandet – egentligen
 

En ny undersökning genomförd av Yougov i samarbete med Metro visar att var tjugonde svensk druckit alkohol varje dag under sin semester. Nästan 25 procent drack alkohol minst fyra dagar i veckan under sin semester.

Det är i storstäderna svenskarna dricker mest under semestern, enligt undersökningen. Nästan 30 procent av storstadsborna drack alkohol minst fyra dagar i veckan under semestern. I övriga Sverige var den siffran 20 procent.

Ingrid Nylander är professor i farmakologi vid Uppsala universitet och menar att vad som är en riskfylld alkoholkonsumtion är väldigt beroende från person till person.

– Det är alltid svårt att prata mängder, det beror på hur vi ser ut och vilken sårbarhet vi har för att dricka mycket. En del klarar av att dricka mer.

Nylander menar att det som kan vara riskfyllt med semesterdrickande är att ens tolerans för alkohol ökar och att man därför dricker mer.

– Det man märker kanske mest av när man dricker dagligen eller nästan dagligen är att man kanske inte får samma effekt som man haft tidigare. Dricker man ett glas vin känner man normalt av det, men dricker man regelbundet kanske de där första effekterna försvinner. Och då kanske man tenderar att dricka mer, man får en tolerans mot de här önskvärda effekterna.

Det finns flera nätbaserade test du kan göra för att se om du din alkoholkonsumtion är inom riskzonen, som Alkoholprofilen.

– Tanken är att man går igenom en period, till exempel en vecka, och tänker efter vad man faktiskt dricker, man kan då översätta det till ren alkohol. Det viktiga gör att man kan bli medveten om hur mycket man dricker, säger Ingrid Nylander.

► LÄS MER: Så påverkas du av värmen när du dricker alkohol