Så här mycket kostar en dejt (utgift per år)

Transport: 256 kronor. 

Nöje, restauranger, bar, pub: 1 933 kronor

Presenter: 144 kronor

Frisör/ Skönhetssalong: 130 kronor

Smink: 80 kronor

Kläder: 391 kronor

Preventivmedel: 56 kronor

Total utgift per dejt: 494 kronor.

Totala utgifter per år: 2 992 kronor. 

Källa: TNS på uppdrag av Match.com


Ett aktivt dejtingliv sätter sina spår i plånboken. Närmare bestämt 2 900 kronor per år om man går på en dejt i halvåret. Det visar en studie från Cebr (The Centre for Economics and Business Research ). Singlar ägnar sig åt mer aktiviteter utanför hemmet som konsert, bio, restaurang- och barbesök och följden blir därför större dejtingrelaterade utgifter, enligt undersökningen. 

– Dejting bidrar betydande till den svenska ekonomin. Svenska singlar spenderar bokstavligt talat miljarder kronor för att uppvakta den speciella personen, säger ekonomen Daniel Solomon.

►LÄS MER: Alexandra, 37, tröttnade på att nätdejta – började svettdejta

En genomsnittlig dejt i Sverige går loss på drygt 500 kronor. Av åtta undersökta europeiska länder är det bara Norge och Nederländerna som spenderar mer. I Norge kostar en genomsnittlig dejt cirka 736 kronor. 

Men att det kosta så mycket för att ha lite trevligt är helt onödigt menar Linnea Molander, dejtingcoach och bloggare på match.se. 

– Det behöver inte kosta överhuvudtaget. Dejten blir inte bättre bara för att du spenderar mer, även om många kanske har en sådan föreställning, säger hon. 

Linnea Molander. 

Linnea Molander. 

Miri Lindberg.

Foto:

►LÄS MER: ”Han åt upp all min mat” – svenska tjejers värsta Tinder-dejter

Det finns massor med aktiviteter som är gratis – och som fungerar minst lika bra för att lära känna varandra än en dyr middag.

– Utnyttja allemansrätten. Gå på en promenad eller en konstutställning, gratiskonsert, eller stand-up, någonting som ger den andre en inblick i ditt liv och dina intressen. Lägg hellre fokus på fantasi än pengar, säger Linnea Molander. 

►LÄS MER: ”Hon kunde varit min mamma” – svenska killars värsta Tinder-dejter