Så mycket kostar en prins

Enligt en uträkning från Swedbank kostar ett barn 1,2 miljoner kronor under de första levnadsåren. Så här räknar privatekonomen på prinsens budget:

Minst dubbelt så dyrt att fostra barn i London (boende, transport, mat etc): 2 miljoner

Kanske lite dyrare märkeskläder, presenter till barnet och kompisar samt semestrar: 500 000 kr

• Nanny: 300 000 per år (första 6 åren): 1 800 000

= 4,3 miljoner kronor.

Källa: Emma Persson, privatekonom för unga på Nordea.

Att skaffa barn är dyrt. Kostnaden är över en miljon kronor, uppskattar experterna. Men hur mycket kostar egentligen en prins?

►LÄS MER: Så många matkassar, SL-kort och Iphones kostar kungabröllopen

Swedbank har gjort en uträkning som säger att ett standardbarn kostar sina föräldrar 1,2 miljoner kronor under sina första 18 levnadsår. Då har banken räknat på allt ifrån förlorad arbetsinkomst till julklappar och födelsedagspresenter.

– De tre stora posterna är nödvändiga levnadskostnader, behovet av större bostad och barnomsorgskostnaden, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Vad gäller den sistnämnda gissar han att kostnaden för prinsessan Madeleines och Chris O’Neills nytillskott kommer att bli dyrare än snittet.

– Kungen själv hade ju barnflicka, och det är nog endast kungahuset själva som vet vad det kostade. Nu vet jag inte hur de unga rojalisterna kommer att lösa den frågan, men rimligen kommer de att ha ett annat arrangemang.

En annan merkostnad för kungafamiljen är säkerheten, som Arturo Arques gissar inte är särskilt billig. Även Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano bank, gissar att kungafamiljens bebis kostar mer än ett standardbarn.

– Jag skulle tro att de flesta föräldrar lägger mer pengar på sina barn än Swedbanks uträkning och det är väl rimligt att tro att en prins kan kosta mer.

►LÄS MER: Prinsessan Madeleine och Chris har fått en son: ”Är väldigt lyckliga”

Hon vill dock inte spekulera i vilka specifika kostnader som just kungafamiljen har. Men något som skulle kunna bli dyrt är att bo i London.

– Ponera att de måste ha ett större boende med två barn, det kommer att bli väldigt dyrt och det är oftast den största kostnaden, säger Emma Persson, privatekonom på Nordea.

– Sedan är Madeleine lite känd för att hänga med och köpa märkesgrejer, jag kan tänka mig att hon vill ha en dyr vagn. Jag kan i och för sig hålla med om att det är bra att lägga lite extra på säkerhetsutrustning som bilstol och bra barnvagn, säger hon.

Nedan kan du se en uträkning