En Iphone 7 kostar i dag från 7 490 kronor och Iphone 7 Plus från 8 790 kronor. En för många ganska saftig summa att hosta upp på en gång. Därför vänder sig nog en del till mobiloperatörernas erbjudanden om att få en telefon och abonnemang i ett.

Men priserna skiljer sig rätt rejält mellan de olika erbjudandena. Sajten Pricerunner har jämfört priset för abonnemang och mobil för en normalanvändare med ett två års abonnemang som inkluderar minst 60 samtal, 2 GB surf och 100 sms i månaden.

Det billigaste alternativet har ett totalpris på 11 400 kronor och det dyraste 14 376, en skillnad på över 300 kronor visar sajtens kartläggning. 

Aron Andersson, Metros prylexpert.

Aron Andersson, Metros prylexpert.

– Sen finns det så klart ännu dyrare abonnemang som om man inte är uppmärksam på sitt behov av datamängd kan bli råka ut för, säger Stefan Ny, marknadschef på Pricerunner.

Metros prylexpert Aron Andersson tipsar om att se noga efter priset och vad som ingår i abonemanget. 

– De allra billigaste abonnemangen kan ibland sakna vettig kundtjänst. Om det är viktigt för dig kan det vara värt att betala extra för. I övrigt tycker jag priset är den enskilt viktigaste faktorn, särskilt utslaget över en längre tidsperiod, säger Metros teknikexpert Aron Andersson. 

►LÄS MER: Ska du köpa en Iphone 7? Så här mycket kan du få för din gamla mobil

Det är alltså viktigt att jämföra de olika datapaketen och tänka på hur mycket data, sms och samtal man faktiskt behöver. För även där finns mycket pengar att spara in.

Den lägsta surfen och billigaste avtalet hamnade på totalt 10 440 kronor medan det dyraste avtalet och en surfpott på 100 GB kostar 24 058, det är över 13 000 kronors skillnad. Men är det ens värt att ha abonemang?

– För den som har råd är det oftast bättre att köpa loss mobilen på en gång. Då slipper du sitta fast i ett abonnemang ifall det skulle ske prisändringar. Men i de billigaste fallen är mobilen, eller abonnemangskostnaden, rabatterad vilket så klart är ett plus, säger Aron Andersson.

►LÄS MER: Din mobil skapar hela 86 kilo avfall

iphone 7
Så skiljer sig priserna

I Pricerunners jämförelse för abonnemang till Iphone 7 128 GB med för en normalanvändare som behöver 60 samtal, 2 GB surf och 100 sms i månaden och 24 månaders bindningstid.

Billigast:

Tele2: Fast pris abonnemang. 3 GB. Fria samtal, SMS och MMS. 475 kr/mån.

Totalt: 11 400 kronor.

Dyrast:

Telia: Mobil Komplett 4 GB. Fria samtal, SMS och MMS. 610 kronor/mån.

Totalt: 14 640 kronor.

Prisskillnad: 3 240 kronor.

Sajten har även en jämförelse mellan de dyraste och billigaste totalpriset för en Iphone 7 128 GB med tvåårsabonemang – oavsett abonemangsutformning och storlek på surfpaket. 

Billigast

Comviq Fastpris, 1GB surf. Fria samtal, SMS och MMS. 435 kronor/mån.

Totalt: 10 440 kronor.

Dyrast

Tele 2, 100 GB surf. Fria samtal, SMS och MMS. 1002 kronor/mån.

Totalt: 24 058 kronor.  

Prisskillnad: 13 618

Källa: Pricerunner