Fakta: Kvarg

Kvarg är färskost gjord på surmjölk och mjölksyrabakterier.

Mjölkprodukten innehåller höga halter av protein och har därför blivit ett populärt mellanmål, särskilt efter träning. 

Kvarg har funnits på mejerihyllorna länge, men fram till för något år sedan såldes produkten enbart som kesella.

Källa: Wikipedia 

Kvarg med tillsatt socker

Arla mild kvarg blåbär, 250 g, innehåller 7 gram socker per 100 g. Totalt sockerinnehåll i hela burken är därmed 5 sockerbitar.

Arla mild kvarg vanilj, 250 g, innehåller 8,6 g socker per 100 g. Totalt sockerinnehåll i hela burken är därmed 6 sockerbitar. 

Arla yoghurtkvarg vanilj1 000 g, innehåller 4,3 gram socker per 100 g. Totalt sockerinnehåll i hela förpackningen är 12 sockerbitar.

Arla yoghurtkvarg hallon, 1000 g, innehåller 5 gram socker per 100 gram. Totalt sockerinnehåll i hela förpackningen är 14 sockerbitar.

Arlas övriga smaksatta kvargprdukter innehåller sötningsmedlet aspartam. 

Lindahls kvarg jordgubb, 500 g, innehåller 11 gram socker per 100 gram. Totalt sockerinnehåll i burken är därmed lite drygt 15 sockerbitar. 

Lindahls kvarg vanilj, 500 g, innehåller 11,5 gram socker per 100 gram. Totalt sockerinnehåll i burken är därmed 16 sockerbitar. 

Övriga smaksatta kvargprodukter från Lindahls är sötade med sötningsmedlen aspartam och acesulfam. 

En sockerbit innehåller 3,6 gram socker. 

Källa: Livsmedelsverket, Arla och Lindahls

På mejerihyllorna trängs numer otaliga kvargprodukter bredvid varandra och det går att hitta något för de allra flesta smaklökar; allt från naturell till olika fruktsmaker eller med smak av vanilj och choklad.

Dragningskraften med kvarg är att produkten innehåller mycket protein och därför mättar bra som mellanmål, till exempel efter träning. Men vad många kanske inte vet är att de smaksatta kvargprodukterna innehåller stora mängder socker. 

Metro har granskat mejerijätten Arlas och konkurrenten Lindahls samtliga kvargprodukter och dess innehåll. Naturell kvarg innehåller bara socker i form av laktos, och en hel del av produkterna är sötade med sötningsmedel och innehåller därmed inget tillsatt socker. Men både Arla och Lindahls har flera sockerbovar i sitt kvargsortiment.

Arlas kvarg blåbär och kvarg vanilj – portionsburkar på 250 g – innehåller 7 respektive 8,6 procent tillsatt socker vilket motsvarar mellan 5 och 6 sockerbitar per portion. Och Lindahls kvarg jordgubb och kvarg vanilj, burkar på 500 g, innehåller 11 respektive 11,5 procent socker. Äter man en portion på 250 gram får man därmed i sig runt 8 sockerbitar. 

– Det är jättemycket, mer än halva dagens sockerbudget för de flesta. Man ska inte äta för mycket socker och får man då i sig en stor andel från de här produkterna så är det inte bra. Äter man inget annat socker kanske det kan vara okej att äta sådant här, men då bör man tänka på att man har bränt en stor del av dagens sockerbudget, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

En genomsnittlig vuxen kvinna bör äta drygt 2 000 kalorier och max 10 procent – motsvarande ungefär 14 sockerbitar – av dem bör bestå av rent socker. En vuxen man som äter runt 2 500 kalorier per dag bör inte få i sig mer än 20 sockerbitar.

LÄS MER: Experterna: Chiafrön är överskattade – därför är dessa tre råvaror billigare och bättre

Äter man någon av de ovan nämnda produkterna får man alltså i sig ungefär hälften av dagens totala sockerintag. 

– Då gäller det att tänka på att inte äta socker vid andra måltider. Många tänker nog inte på att det är så mycket socker i de här produkterna. Dricker man en burk läsk inser man att man får i sig en hel del socker, men man kanske inte tänker på att man får det av en kvargprodukt.

Hur lämpligt är smaksatt kvarg som mellanmål?

– Det kan finnas en poäng att få i sig något proteinrikt direkt efter träning om det dröjer innan man äter middag. Men det är naturligtvis bättre om man väljer naturell kvarg, och i stället har lite bär till om man vill ha något sött, säger Åsa Brugård Konde.

LÄS MER: Så påverkar egentligen gröna kaffebönor din vikt

Arla hänvisar till ingredienslistan och säger att det där står klart och tydligt på förpackningarna hur mycket socker som deras kvargprdukter innehåller.

– Vi har som målsättning att få ner sockerinnehållet även i portionsbägarna, men det betyder inte att den kommer att bli noll. Då hamnar man i ett läge där man behöver använda sötninsgmedel och det är inte alla konsumenter som vill ha det, säger Annika Strömberg, ansvarig för hälsofrågor på Arla.

Kan ni bli tydligare med hur mycket socker de här produkterna innehåller?

– Jag tycker att vi är ganska tydliga. Men det är många budskap som ska finnas med på förpackningarna och då tycker jag att innehållsförteckningen är ett bra ställe att berätta det på, säger Annika Strömberg.