Undersökningen

Hur många timmar sover du i genomsnitt om natten? 

Mindre än 5 timmar procent

5 timmar 8 procent 

6 timmar 26 procent

7 timmar 36 procent

8 timmar 21 procent

9 timmar 2 procent

Mer än 9 timmar 2 procent

Vet ej 2 procent

Hur lång tid tar det för dig att somna?

Mindre än en minut: 1 procent

1-15 minuter: 41 procent

15-30 minuter: 27 procent

30-45: 11 procent

Mer än 45 minuter: 11 procent

Vet ej: 6 procent

Tycker du att du borde sova mer om natten?

Ja: 50 procent

Nej: 40 procent

Vet ej: 10 procent 

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 17-21 juni 2016 har sammanlagt 1 511 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.

En vuxen person bör få runt 6-8 timmar sömn per natt. Och det är precis så merparten av oss sover. En undersökning som Yougov gjort för Metros räkning uppger 36 procent av svenskarna att de sover 7 timmar per natt. En av fem, 21 procent, säger att de sover 8 timmar. Endast 13 procent säger att de sover fem timmar eller mindre varje natt. 

Men på frågan ”Tycker du att du borde sova mer om natten?” svarar 50 procent ja. 

– Det kan vara att man tycker att man sovit en halvtimme eller en timme för lite. Och det kan påverka koncentrationen, säger John Axelsson, sömnforskare och universitetslektor i psykologi vid Karolinska institutet. 

LÄS MER: Sömnexperten: Sju tips som får dig att sova bättre 

Att sova dåligt då och då är helt okej.

– Om man har hög motivation och är lite stressad klarar man sömnbrist ganska bra. Men om man ska göra enformiga saker, då får man svackor, man har en energibrist lokalt i hjärnan. Sömn är bra för att göra tråkiga saker, för att man ska kunna hålla sig pigg i långa perioder, som titta på tv, hålla möten eller köra bil, säger John Axelsson.  

Att inte sova ordentligt innebär att man förutom att vara trött på dagtid även får koncentrations- och inlärningsproblem. Men sömnbrist kan på lång sikt få stora fysiska konsekvenser.  

– Långsiktigt vet vi att det ökar riskera för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Och de starkare effekterna av störd sömn vare sig om man har skiftarbete eller insomni (sömnsvårigheter, reds anm). Det kan också öka risken för depression. Det finns ny forskning som visar att störd sömn ökar risken för att utveckla alzheimers sjukdom, man får mer plack i hjärnan. 

LÄS MER: Experten: Så hanterar du sömnbristen som småbarnsförälder

Du forskar ju på sömn, vad är din uppfattning om svenskars sovvanor? 

– Min uppfattning är att vi inte sover så dåligt som många tror att vi gör. Många sover för dåligt i veckorna, sen är det många som har lättare insomniproblem, säger John Axelsson, sömnforskare och universitetslektor i psykologi vid Karolinska institutet.