tips
Så tar du hand om munhygienen
Så borstar du tänderna
 • Tryck ut två centimeter fluortandkräm på tandborsten och borsta i två minuter.
 • Håll tandborsten snett och borsta mjukt, "gunga" mot tandköttet med små tag.
 • Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något efter tandborstningen. Då sköljer du bort fluoret som behövs för att skydda dina tänder.
 • Tandtråd rekommenderas 

Så använder du tandtråd

 • Folktandvården rekommenderar att man använder tandtråd en gång om dagen – tidigast i tonåren. Har man friskt tandkött kan några gånger i veckan räcka.
 • Välj en tandtråd som är platt och vaxad, så den lätt går ner mellan tänderna. 
 • Vira tråden om ett finger på vardera handen och för den fram och tillbaka mellan de båda tandytorna.
 • Använd ett lätt tryck och "såga" ner tandtråden mellan tänderna.
 • När tråden kommit ner i mellanrummet, böj den mot den ena tandens kortsida och för den med ett lätt tryck nedåt till 1-2 millimeter innanför tandköttet.
 • Såga dig sedan upp samma väg tills det tar stopp och sedan ner igen.
 • Upprepa ett par gånger. Gör likadant mot den andra tandens kortsida och sedan vidare i munnen på alla tänder.

Källa: Folktandvården

Enligt en ny undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Metro, där 1 515 personer svarat på frågor om sina tandborstvanor, byter majoriteten tandborste varannan eller var tredje månad – 29 byter varannan månad och 24 procent var tredje. 

Ingen av de svarande är så nitisk att de byter tandborste varje vecka, däremot väntar hela 14 procent i ett halvår innan de byter tandborste, enligt undersökningen.  

►LÄS MER:  Här är livsmedlen som fräter mest på dina tänder

Men hur ofta bör man byta tandborste då? 

Tidigare i april pratade Metro med tandhygienisten Katarina Kovács Warnebrant på Folktandvården i Stockholm. Enligt henne är det individuellt hur ofta man behöver byta sin tandborste, då det har att göra med hur hårt man borstar. Men majoriteten i undersökningen verkar hålla sig inom hennes allmänna rekommendationer.

– Tandborsten slits och förlorar sin spänst och förmåga att rengöra, man kan gärna byta oftare men åtminstone var tredje månad, sa Katarina då.

► LÄS MER:  Så ofta ska du byta tandborste

En mjuk tandborste och mjuka rörelser är vad som gäller för så hela och rena tänder som möjligt – och att inte skölja munnen efteråt, något många nog inte känner till. 

– Självklart ska man använda fluortandkräm och borsta i två minuter. Sila skummet mellan tänderna efter borstning och skölj inte munnen efteråt. 

Trots att svenskarna enligt undersökningen är ganska bra på munhygien när det kommer till att byta tandborste är vi inte lika bra på det här med tandtråd. Enligt rekommendation från Folktandvården bör man använda tandtråd varje dag, men endast 5 procent uppger att de håller sig till det. Hela 15 procent uppger att de aldrig använder tandtråd. 

Undersökningen är genomförd bland män och kvinnor över 18 i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska bedolkningen vad gäller kön, ålder och region.