Fakta: Tänk på det här i värmen

Drick mycket, även om du inte är törstig.

Duscha kallt och svalka vid behov med en blöt handduk runt nacken.

Var uppmärksam på inomhustemperaturen och håll den sval genom att vädra och med exempelvis persienner.

Håll dig på svala, skuggiga platser och vistas inte ute längre perioder än du känner att du klarar.

Var inte överdrivet fysisk aktiv under dagens varmaste timmar.

Var extra uppmärksam på äldre och andra känsliga runt omkring dig.

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Den senaste veckan har vi kunnat njuta av rekordvarma dagar och det väntas hålla i sig över helgen. En kall öl eller ett glas rosé svalkar skönt när temperaturen stiger. Men värme i kombination med alkohol är inte alltid det bästa, många blir uttorkade och dåsiga i solen.

– Ska man släcka törsten är det inte smart att göra det med vin och öl eftersom alkohol är vätskedrivande, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

LÄS MER: Därför ska du inte blanda alkohol med energidrycker

Dricker man för mycket riskerar man att drabbas av vätskebrist vilket i värsta fall kan leda till uttorkning. Huvudvärk, trötthet, illamående, ökad puls och yrsel kan vara de första tecknen på att du ligger i riskzonen. När semesterdrickandet tar fart gäller det därför att ha en plan.

– Drick inte mer än ett visst antal glas per dag och håller nere takten i drickandet. Många dricker väldigt fort och den första ölen går ner på några minuter. Sen fortsätter man att dricka och tappar kontrollen, säger Sven Andréasson.

LÄS MER: Så påverkas vi av semesterdrickandet – egentligen

Hur vet man då om man dricker för mycket? Enligt Folkhälsoinstitutet går gränsen för riskkonsumtion vid 9 glas i veckan för en kvinna och 14 glas för en man. Det kan då handla om ett standardglas vin, cirka 1,5 dl, eller 33 cl starköl.

Men att vi skulle vara mycket känsligare för alkohol när vi vistas i solen stämmer inte riktigt.

– Värmen är inte någon jättefaktor i alkoholskadebilden i Sverige. Det är några enstaka dagar om året som vi har 30 grader plus. Det handlar snarare in att vi dricker för mycket på sommaren och tappar omdömet, säger Sven Andréasson.

Många kan uppleva att de påverkas snabbare när de dricker precis efter att de har tränat och är varma, varför är det så?

– Man är utmattad efter träning och ofta tom i magen vilket kan ge upphov till den känslan, men det är inte så att vi blir fullare om vi dricker efter att vi har tränat, säger Sven Andréasson.

LÄS MER: Svenskarnas drickande går mot strömmen