Fem tips på hur du sätter gränser

1. Håll hårt på gränser som handlar om liv och hälsa. Att cykla med hjälm ska exepelvis inte vara förhandlingsbart.

2. Tänk efter vad som är viktigt för just din familj. Om du inte känner något behov av att ha ett perfekt städat hem behöver du inte ha en regel som säger att ditt barn måste städa sitt rum flera gånger i veckan.

3. Var flexibel. Du behöver inte hålla benhårt på alla regler du har satt för ditt barn. Ibland kan det vara vara bra att till exempel lyxa till det med en hämtpizza på en måndagskväll.

4. Vissa föräldrar känner sig elaka när de sätter gränser för sina barn. Då är det viktigt att komma ihåg att regler lär barnen hur verkligheten fungerar. Världen är full av olika sorters begränsingar. De barn som inte på allvar lär sig detta kan få det tufft senare i livet.

5. Det är bra att kunna förklara för ditt barn varför du sätter en gräns. Men glöm inte att det ibland räcker med ett enkelt nej.

Vissa typer av regler känns nog självklara för många föräldrar.
 
– En del gränser rör liv och hälsa. Man kan till exempel inte säga ja till ett barn som vill äta skumtomtar till frukost, lunch och middag varje dag. Det skulle få uppenbart negativa hälsoeffekter, säger Ingrid Gråberg som är barnpsykolog, föreläsare och medförfattare till boken "Tonåringar - om livet med nästan vuxna barn".

LÄS MER: 9 tips på hur du får ditt matvägrande barn att äta
 
Andra sorters gränser är mer specifika och har att göra med vad man som enskild familj tycker är viktigt.


– Vissa föräldrar lägger stor vikt vid att det alltid ska vara rent och fint hemma och är noga med att barnen städar sina rum. Andra tycker inte att det är lika viktigt.
 
Att sätta gränser för gränsernas skull är poänglöst, anser Ingrid Gråberg. Ibland behöver man stanna upp och tänka efter varför man säger nej. Samtidigt är det viktigt att kunna säga ifrån
när det behövs.
 
– En del föräldrar känner sig elaka när de säger nej. Men då ska man komma ihåg att hela livet är fullt av begränsningar och att detta inte bara är av ondo. Om man påminner sig om sitt vuxenansvar och tänker långsiktigt blir det lättare att stå ut med barnets besvikelse över att inte få byta ut hela veckomenyn mot skumtomtar.    

LÄS MER: Fem tips: Så gör du när du ska skola in ditt barn på förskolan

Regler behöver inte vara huggna i sten. Ibland kan det till och med vara nyttigt att ha flexibla gränser.
 
– Att frångå principen med lördagsgodis och festa till det på en tisdag kan vara ett bra sätt att lätta upp tillvaron om det har känts motigt en period.  


Som regel är det bra att förklara för barnet varför man säger nej. Då gäller det att vara tydlig och anpassa sig efter barnets utvecklingsnivå.


– Men ibland räcker det med ett enkelt nej. Att förklara precis allt i alla lägen är orimligt.

LÄS MER: Ekonomen: Tänk på det här när du ger ditt barn månadspeng