De flesta svenskar som fastnar i fartkamerorna i Norge gör det vid E18 söder och öster om Oslo, i Kråkstad och Svartskog, skriver GP.

Vid Svartskog, i riktning mot Oslo, fastnade sammanlagt 3 907 bilister på bild av en fartkamera – av dem var 1 099 svenskar. Många kör även för fort på riksväg 25 vid Hernes.

– Det är väldigt många svenskar som får väldigt höga böter för fortkörning i Norge, säger Hans Hjertonsson, polisinspektör vid trafiksektionen i region Väst, till GP.

En anledning till att så många av fartsyndarna i Norge är svenskar kan vara att norrmännen mäter medelhastigheten mellan två kameror, och inte bara hastigheten vid själva kamerorna som i Sverige – någonting som alla svenskar kanske inte känner till.

Bilen fotograferas när den kör förbi två kameror och sedan mäter en dator ut medelhastigheten. Metoden har även utretts i Sverige, men inte införts.

Böterna för fortkörning i Norge ligger på upp till 10 000 norska kronor, alltså drygt 10 600 svenska kronor, och sedan kan den som åkt fast riskerar att dömas till fängelse.