För och mot
Det talar för och mot Android

För: Flera mobiltillverkare använder Googles operativsystem vilket ger fler modeller att välja på.

Mot: Samsungs förlust mot Apple kan få andra mobiltillverkare att tveka för att ta fram nya Android-mobiler. Samsung har själva presenterat flera Windows-produkter på IFA-mässan i helgen.

Det talar för och mot Apple

För: Den bäst säljande mobiltelefonen på marknaden har en ohotad position efter att ha klarat sig relativt oskadd genom patentstriderna med Samsung.

Mot: Nya uppgifter gör gällande att Sharp ännu inte börjat masstillverka skärmarna till nya Iphone 5, vilket skulle göra mobilen försenad.

Höstens mobilkamp är snart i full gång. Om drygt en vecka väntas Apple presentera nästa Iphone. Självförtroendet är på topp hos teknikjätten efter seger i en rättstvist mot konkurrerande Samsung. 
– Vi applåderar domstolen för att de ansåg att Samsungs beteende var uppsåtligt och för det tydliga budskapet att att stjäla är fel, sa Apples vd Tim Cook efter domen.

Apple menar att Samsungs mobiler bara är kopior av Iphone och utöver skadestånd på nära sju miljarder kronor kan ett säljförbud för flera av mobilerna införas i USA. Och enligt nyhetsbyrån Bloomberg vill Apple även sätta stopp för flaggskeppet Galaxy S3 och storsäljaren Galaxy Note. 

Men Samsung Sverige menar att mobilerna fortfarande kommer att säljas här.
– Utifrån juridiska grunder påverkas inte den svenska marknaden, säger pressansvarig Mats Lövgren till PC för Alla.

Det innebär att svenska mobilköpare inte påverkas i någon större utsträckning i höst. Men ett säljförbud i USA kan få stora konsekvenser och det amerikanska domslutet har satt press på även andra mobiltillverkare. Experter menar nu att även HTC och Motorola riskerar patentstrider.