Det här sa Löfven och Romson på presskonferensen

Rätten till anhöriginvandring tidsbegränsas. Bara mycket begränsade undantagsfall tillåts.

Åldersbestämning av unga ska införas.

Utlänningslagen ska anpassas till EU:s miniminivå. Det rör sig om en tillfällig lagstiftning som ska gälla under tre år.

Tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar. Undantag görs för barn och familjer som registrerats innan de nya reglerna införs.

Försörjningskraven kommer att skärpas.

ID-kontroller ska införas på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige.

Källa: TT

Statsminister Stefan Löfven, S, och vice statsminister Åsa Romson, MP, kallade på tisdagseftermiddagen till presskonferens gällande migrationsfrågan.

Stefan Löfven började med att fastslå att Sverige har tagit emot överlägset flest asylsökande per capita i EU de senaste månaderna.

– Migrationsverket kan inte längre ordna sovplatser åt de som tar sig hit, säger Stefan Löfven och framhåller att antalet som söker asyl i Sverige kraftigt måste minskas.

►LÄS MER: 29 000 flyktingar väntar på vinterjackor – tvingas frysa​

Bland annat kommer id-kontroller att utökas till alla kollektiva transportsätt till Sverige. Försörjningskraven ska skärpas. Tillfälliga uppehållstillstånd ska gälla för alla utom kvotflyktingar.

– Vi ska också finna en ordning där medicinsk åldersbestämning av asylsökande ska tillämpas, säger Stefan Löfven.

Åsa Romson säger att "den här perioden kommer att vara en stolthet för Sverige". Under pressträffen hade den vice statsministern svårt att hålla tårarna tillbaka när hon fick frågor om hur åtgärdspaketet förväntas tas emot i MP.

– Det här är fruktansvärda beslut, säger Åsa Romson efter presskonferensen.

På TT:s fråga om varför MP, som profilerat sig som ett flyktingvänligt parti, inte lämnar regeringen i så fall svarar hon:

– Då hade det kunnat fattas ännu mer fruktansvärda beslut.

Det är oklart hur mycket antalet asylsökande beräknas minska av åtgärderna, enligt Stefan Löfven. De nya åtgärderna ska gälla under tre år. Den tillfälliga lagen träder i kraft senast den sista april, enligt statsministern.

LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar​

Så här säger M-ledaren Anna Kinberg Batra om regeringens förslag:

– Jag är orolig för att det inte räcker. Jag välkomnar att regeringen är beredd att vara tydligare om tillfälliga uppehållstillstånd. Det har ju vi moderater krävt länge att det ska bli huvudregel. Men jag saknar en verklig paus i flyktingmottagandet, säger hon till TT.