Recept
Choklad- och hasselnötsmuffins

Recept ur Annika Sjöös bok ”Annikas Paleokök”.

För 10 muffins behöver du: 
10 urkärnade dadlar.
2 dl hasselnötsmjöl, finns i glutenfria hyllan eller mjölhyllan.
1 dl kokoschips. 
0,5 dl smält smakfri kokosolja.
4 msk kakao. 
0,5 msk valfri honung.
2 tsk vaniljpulver. 
3 ägg.
1 tsk bakpulver. 

Gör så här: 
•   Sätt ugnen på 175 grader (gärna varmluft). 
•   Mixa dadlar, hasselnötsmjöl och kokoschips med en stavmixer eller matberedare. 
•   Häll i den smälta kokosoljan tillsammans med kakao, vaniljpulver och honungen. 
•   Mixa igen. 
•   Knäck i äggen och mixa igen. 
•   Häll i bakpulver och mixa till en fin och jämn smet. 
•   Klicka ut smeten i små muffins­formar. 
•   Grädda cirka 7 min. 
•   Låt stå i kylskåp cirka­ 30 minuter före servering. 

Serveringsförslag: 
•   Ät förslagsvis som mellanmål, till fikat eller till och med frukost. 
•   Kan serveras med vispad grädde eller kokosgrädde, färska eller tinade bär, frukt eller ätas som de är.

Fakta
Annikas tips för att bli av med sötsuget

Lyssna på kroppen
Har du sovit dåligt, är stressad, törstig eller trött? Lyssna på kroppens signaler och balansera.

Håll dig ”mätt och nöjd”
Känn efter när du blir nöjd, mätt, proppmätt och håll dig -inom ”mätt och nöjd” i mål-tiderna.

Låt bli läsken
Dra ner på socker från drycker. Mindre läsk, energidrycker, alkohol kan vara ett första -
steg.

I dag finns ett enormt utbud av nyttiga alternativ till vanligt vitt strösocker. Många av de senaste årens trender visar att just uteslutandet av sockret är något som många verkar må bra av. 

►Läs mer om hälsa på Sofias blogg

Hälsoinspiratören och författaren Annika Sjöö började för några år sedan prova sig fram med kosthållningen Paleo, eller ”Sten­ålderskost”. Hon menar att det handlar om att äta så ren mat som möjligt och ­berättar att hon märker ­avsevärda skillnader i sin hälsa.

–   Mina magproblem har helt försvunnit sedan jag började ändra kosten. En del äter så utan att kalla det för ”Paleo” Det är en livsstil. Många studier visar att just tillsatt socker är kopplat till en kraftigt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, förhöjd risk för typ 2-diabetes och det sägs att vitt socker påskyndar åldrandet. Att dra ner på det vita sockret verkar helt klart ha flera fördelar och vara hälsofrämjande. 

Men hur gör man då? 

Annika Sjöö menar att det går att baka utan både vitt socker och mjöl. 

–   Jag älskar att baka och jag ställer mig ofta i köket och experimenterar. 

–   Glöm inte att det finns mycket annat än socker. Jag använder ofta naturligt sött som dadlar, banan eller ­honung.