Kristina Svenssons fem bästa tips

1. Skriv ett synopsis där du sammanfattar bokens innehåll. Om du ska skriva en roman kan du exempelvis ha med den övergripande handlingen, huvudkaraktärer osv.

2. Fastna inte på enstaka meningar och formuleringar. Försök istället skriva så mycket som möjligt innan du går igenom texten och kommer fram till vad som kan bli bättre.

3. Hitta den tid under dygnet där du skriver som bäst. 

4. Skippa trendiga ämnen och hitta något som intresserar dig istället. På så vis kommer det bli lättare att hålla motivationen uppe.

5. Ha inte som målsättning att få med så många olika ämnen och frågor som möjligt. Det är bättre att skala av och renodla ett fåtal, tydliga teman.

Att bli färdig med en bok tar lång tid, ibland flera år. Så tänker nog många. Men så behöver det inte vara. Förra året kom författaren och föreläsaren Kristina Svensson ut med guideboken ”Mitt Nice”, som blev klar på fyra veckor. Hon har ett tydligt råd till alla som vill komma igång snabbt med skrivandet

LÄS MER: Så blir du kokboksförfattare

​ – Inled med att knåpa ihop ett synopsis där du sammanfattar vad boken ska handla om. Det är en bra start vare sig du skriver en roman eller en fackbok.

Många drabbas lätt av prestationsångest när de sitter och skriver. Är det här verkligen tillräckligt bra? Borde jag omformulera den här meningen? Den sortens frågor är lätta att fastna i, enligt Kristina Svensson.

– Men då måste man försöka se den större bilden istället. Försök skriva så mycket som möjligt och gå sedan igenom materialet och fråga dig själv: vilken del är minst bra? På så vis höjer du hela tiden lägstanivån samtidigt som du jobbar mer effektivt.

Fasta rutiner är nödvändiga för den som ska skriva en bok. Att hitta vanor som fungerar är särskilt viktigt för den som vill bli klar snabbt och därför behöver disciplin i sitt arbete.

– Ta reda på när under dagen det fungerar bäst för dig att skriva. Vissa gillar morgnar, andra föredrar sena kvällar. Det är också bra att ha en speciell plats där du sitter när du jobbar med boken.

Trender finns det gott om när det kommer till böcker. Men att bara försöka pricka in ett populärt ämne är ingen bra strategi för den aspirerande författare, säger Kristina Svensson.

LÄS MER: Författare efterlyses på Facebook

– Det är viktigt att skriva om något man själv är intresserad av. Om man dessutom vill bli klar snabbt skadar det inte att välja ett område där man har vissa förkunskaper.

Hon betonar också vikten av fundera kring den tänkte läsaren. Vad kan den personen tänkas ha för förväntningar på boken? Genom att ha en tydlig målgrupp kan du även undvika att hamna i fällan där du försöker pressa in för mycket.

– Skala bort sådant som känns irrelevant. Annars riskerar boken att bli spretig. Och om du håller dig till ett avgränsat tema sparar du tid.