Fakta: Så skyddar du dig

Håll uppsikt över din utrustning när du tar en paus.

Köp ett lås och lås fast utrustningen.

Lämna inte utrustningen ute över natten, eller i takboxen då låsen ofta är enkla att bryta upp.

Skriv ner tillverkningsnumret som finns på nyare utrustning så polisen lättare kan identifiera stöldgodset om det hittas.

Ställ inte skidorna parvis utan vänster skida på ett ställe, den högra på ett annat.

Källa: If (TT)

Sportlovet är i full gång. Barnfamiljerna packar in sin utrustning i bilens takbox och senare plockar tjuvarna ut sakerna igen. Varje år stjäls det skidor och snowboards för upp emot 15 miljoner kronor, enligt försäkringsbolaget If. Under sport- och påskloven får företaget in mängder av anmälningar från personer som blivit bestulna.

Skidbackar är tacksamma platser för tjuvar: Utrustning för tusentals kronor ställs i en snödriva utanför restauranger och värmestugor och lämnas obevakad av ägaren. Men det finns sätt att skydda sig.

Ett klassiskt knep är att ställa vänster- och högerskidan på olika ställen, svårare att göra med en snowboard men då finns det vajerlås att ta till. Utrustningen kan stöldmärkas med märk-dna som är spårbart. Det gör utrustningen svårare att sälja vidare och rekommenderas av polisen.

Det bästa tipset, enligt Steve Johansson skadespecialist på Folksam, är inte att inte lämna sina saker vind för våg. Inte bara i backen, utan även vid bilen och stugan.

– Som alltid: ha koll på den. Om det går att låsa fast, lås fast den. Så enkelt är det.