Tips och råd för att inbrottsskydda ditt hem:

Starta upp grannsamverkan tillsammans med dina grannar och polisen.

Om du reser bort, erbjud en god vän eller granne att flytta in i din bostad så att hemmet inte lämnas obevakat.

Se över att du har godkända lås på dörrar och fönster.

Ta bort växtlighet runt huset, för att se till att tjuven inte kan ta sig in i skydd av denna.

Montera belysning med rörelsedetektor.

Installera ett inbrottslarm.

Källa: Trygg-Hansa

En tiondel av alla svenskar har någon gång drabbats av inbrott i sin bostad. Under perioden 2010–2015 skedde totalt 505 inbrott under vecka 9. En genomsnittlig vecka sker totalt 474 inbrott runt om i Sverige, enligt siffror från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

– Vi har tidigare år sett att inbrotten ökar i samband med sportloven och ny statistik bekräftar att trenden fortsätter. Det är bra att inte lämna bostaden obevakad, tjuven ser lätt att ingen är hemma, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa. 

►LÄS MER:  Tjuvarnas hemliga språk avslöjar om du kommer få inbrott

För att förebygga inbrotten finns flera tips, bland annat kan grannsamverkan hjälpa. Ett annat bra komplement är att ”låta den rätta flytta in” under tiden man är borta. På så sätt är bostaden aldrig tom och tjuven kan bli påkommen enklare.

– Det sista tjuven vill är att bli sedd, därför visar områden med grannsamverkan positivt resultat. Man bör även se över att man har godkända lås på dörrar och fönster och inte ha växtlighet runt huset, då kan tjuven stå helt ostört och mejsla sig in, säger Håkan Franzén.

►LÄS MER:  Kom hem – hittade inbrottstjuv under sängen