Fakta: Ministerlöner

Lönerna för Sveriges statsråd fastställs årligen av Statsrådsarvodesnämnden utan politiskt inflytande. Sedan 2015 är lönen 127 000 kronor per månad. Statsministern har en högre lön, 160 000 kronor i månaden. Ministrar har också rätt till ersättning för ökade levnadskostnader om de tillfälligt bor på annan ort eller vid dubbel bosättning.

Källa: Regeringen.se

Under måndagen meddelade Miljöpartiets valberedning att de tänker föreslå nuvarande biståndsministern Isabella Lövin som nytt språkrör för Miljöpartiet. Efter detta meddelade Åsa Romson att hon kommer att avgå som språkrör och Miljöminister.

► LÄS MER: Romson offrades för Lövin
 

Som miljöminister hade Åsa Romson 127 000 kronor i månadslön, och har nu enligt Aftonbladet rätt till ett års fallskärm. Söker hon fallskärmen kommer hon alltså få 1 524 000 kronor. Romson får ingen extra ersättning för sin roll som vice statsminister. 

– Så blir det om man suttit tillräckligt länge, och det har de gjort de här båda . De har suttit sedan mandatperiodens början, säger statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson till Aftonbladet.

Mehmet Kaplan, som också nyligen avgick som minister, lämnade in sin ansökan om att få avgångsersättning förra veckan.

► LÄS MER: Åsa Romson bekräftar: Avgår som minister