Reflextips som kan rädda liv

Byt reflex varje år. Reflexer är likt mycket annat en färskvara. De håller i drygt tre år men bör helst bytas ut varje år. Du kan kontrollera att reflexer fungerar genom att jämföra att lysa på dem på minst fyra meters håll och jämföra den med en ny.

Köp en bra reflex! När du köper reflex kontrollera att den är SIS- eller CE-märkt. SIS är svensk standard och CE europeisk standard.

Bär reflexen rätt. Reflexer syns bäst när de är i rörelse. Ha dem därför gärna hängande i ett snöre och runt armar och ben. Genom att placera reflexen lågt syns du även bättre när mötande bilar har halvljuset på.

Komplettera med en ficklampa! Går du på en väg med tung trafik måste du vara extra uppmärksam. Långtradare vars förare sitter högre upp kan ha svårt att se dig. Då kan ficklampa vara effektivare än reflex.

Följ lagen. Cyklar du även på vintern? Enligt lag måste cykeln du ha både belysning och reflexer när du cyklar i mörker. Reflexen ska vara vit fram och röd bak. De åt sidan ska vara anltingen orangegula eller vita. Ljuset som är riktat framåt ska ge fast vitt eller gult ljus och baklyktan rött ljus.

Källa: If och Trafikverket

Enligt en undersökning från försäkringsföretaget If är svenskarna sämst i norden på att använda reflex. Minst är användandet bland unga där fler än sju av tio personer i åldrarna 18 till 29. Den främsta orsaken uppges vara glömska och fåfänga.

► LÄS MER: Renar får "reflexhorn" för att synas på vägarna

Är du en av de 63 procent som uppger att de aldrig eller bara ibland använder reflex när du är ute i mörkret? Då kan det vara värt att tänka om.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus och 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade sker när det är mörkt, enligt Trafikverket. Detta trots att färre rör sig ute.

För trots att gatubelysningen gör att du själv ser är det nära omöjligt för en bilist eller bussförare att urskilja konstraster, även på belysta gator.

► LÄS MER: Så tog sig Ann-Sofie Back från ateljén till joggingspåret

Kittad med reflex syns du redan på 125 meters avstånd om mötande bil har halvljus påslaget. Utan reflex och med mörka kläder syns du först på 20-30 meters avstånd. Vid regn eller snö ser det ännu sämre ut. Utan reflex men med ljusa kläder syns du på omkring 60 meter vilket är lite bättre men fortfarande långt från bra.