Tid = kvalitet.

1. Ge fotograferingen den tid den behöver, tipsar Urban. – Ibland tar det tid att pröva sig fram till en bra bild. Tänk vilket tålamod en fågelfotograf måste ha.

Våga möta människor.

2. – Många är lite rädda att gå nära främmande människor och fota dem. Mitt tips är att våga möta dem – med respekt, naturligtvis. Ofta är människor faktiskt ganska villiga att bli fotograferade.

  Följ kategorin.

3. I Metro Photo Challenge finns fyra olika kategorier. – Om det står mellan två bra bilder där den ena följer kategorin klart bättre, så har den ett försprång. Och om en bild ligger helt utanför kategorin så dömer jag bort den.

Hitta ett blickfång.

4. Oavsett om du har fotat ett landskap, porträtt eller något helt annat så gäller det att skapa ett blickfång i bilden. – Det måste hända något i bilden, något som får betraktaren att haja till.

  Lek och experimentera.

5. Flytta dig framåt, bakåt, i sidled eller byt vinkel helt. – Om du tänker att en idé känns knasig – testa den ändå. I dag är ju filmen gratis, så att säga. Man kan kolla facit direkt i kameran.

Fånga ögonblicket.

6. Den tekniska utvecklingen gör att man inte behöver vara ett proffs för att ta actionbilder. – Korta slutartider fryser ögonblick med de flesta kameror i dag. Så var inte rädd för att ta rörelsebilder.

Titta på konst.

7. Urban tipsar alla som vill utveckla sitt fotograferande att gå på museum och titta på konst. – Då lär man sig mycket om komposition – och så får man naturligtvis väldigt mycket inspiration.