Psykologens tips

Rädd för att åka hiss? 

  • Prova att stå i en hiss en liten stund utan att åka någonstans.
  • Testa att åka i en hiss som känns mindre läskig, kanske en med stora, öppna fönster, eller en hiss med eller utan galler. 
  • Prova åk en våning tillsammans med en vän eller någon annan person som du litar på. 

Rädd för att låsa på toaletten?  

  • Prova att låsa och låsa upp toalettdörren.
  • Stå inne i badrummet med låst dörr och se vad som händer, våga stå emot rädslan. Detta kan man göra med en vän. 

Terese Fredenwall har haft klaustrofobi så länge hon kan minnas. 

– Jag spänner min kropp, får tunnelseende och börjar hyperventilera. Jag blir nästan svimfärdig och tappar kontrollen, berättar Terese Fredenwall.

Man uppskattar i dag att fyra procent av befolkningen i Sverige lider av klaustrofobi, där man vanligast är rädd för att åka hiss, trånga toaletter, eller sitta i mitten på en rad i en biosalong och inte kunna snabbt ta sig därifrån.

► LÄS MER: Klas, 27, har fobi för hål: "Frukansvärt äckligt"

Enligt Britt-Marie Stridh, psykolog och VD för KBT-gruppen, har vissa fobier ett överlevnadsvärde, de personer som snabbt insåg faran hade därför större chans att överleva. Det kan vara en förklaring till varför många till exempel är rädda för spindlar eller ormar.

Även om Terese vet att varken hissar eller badrum i sig inte är farliga, reagerar hon så instinktivt. 

– Det är inte hissen jag är rädd för utan själva panikkänslan. Även om jag vet att det inte är farligt har min kropp av någon anledning kopplat fel och förenat det med livsfara.

Britt-Marie Stridh menar att fobier uppkommer antingen via modellinlärning eller att man själv har upplevt en traumatisk händelse.

– Ofta har man varit med om någonting obehagligt som gjort att man blivit rädd, eller så har man sett någon annan blivit rädd och lärt sig av det. Om man själv har en fobi kan det lättare överföras till barnen, förklarar psykologen. 

► LÄS MER: Här är de vanligaste fobierna – Så blir di kvitt dem

Terese tror att hennes fobi kan bero på att hon blev inlåst på toaletten hos en kompis när hon var liten. Än i dag kämpar hon dagligen för att inte låta skräcken ta över hennes vardag.

– Jag är väldigt noga med att inte backa för rädslan, att jag inte ska låta bli att åka hiss bara för att det finns trappor, berättar hon.

I och med att Terese arbetar som musiker måste hon resa och klara av att hantera situationer där hon känner sig låst.

– Det gäller att ställa sig frågan hur man vill ha sitt liv, vill man låta rädslan eller drömmarna styra? Mitt svar var ganska enkelt, men det var en lång väg.

Tereses behandlade sin klaustrofobi med psykoterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT). Hon försökte även exponera och utmana sig för det hon var rädd för. Hennes bästa tips är att ta små steg i taget utan att stressa.

► LÄS MER: Erica, 18, har social fobi: "Jag är inte blyg eller bitchig"

– Man kan gå in i och ut ur en hiss utan att åka, för att bara vänja sig. Jag tränade genom att låsa toalettdörren och sen snabbt låsa upp igen. Man måste ska våga prova och belöna sig själv för varje framsteg man tar.