Idriz Zogajs 5 bästa pluggtips

Lugn miljö

Välj en plats utan störande ljud eller distraktioner. Ju mindre saker du stör dig på, ju mer kan du koncentrera dig på pluggandet. Fokus är en mycket viktig faktor.

Plugga i intervaller

Många sitter i flera timmar i streck, det är inte bra. Då glömmer man bort det som man läste i början av pluggperioden. Ha i stället intervaller, plugga i 20 minuter, repetera det du precis lärt dig och ta en paus efter det. Det är sällan bra att studera längre än en timme utan en lite längre paus.

Tänk i bilder och ha roligt

Visualisera informationen du tar in när du pluggar. Lyckas du visualisera en bild som representerar informationen blir det betydligt lättare att plugga. En bild är lättare att komma ihåg än en stor mängd text. När du visualiserar, använd fantasin! Ju roligare bilder du kan skapa desto lättare är de att minnas.

Tänk på sömnen

Det är bättre att gå och lägga sig än att sitta uppe och plugga hela natten. Du glömmer inte när du sover, tvärtom så bearbetar hjärnan informationen den har tagit in och minnena konsolideras, fäst i minnet.

Ha en bra kost

Det är viktigt att äta. Hjärnan förbrukar stora mängder energi, så den behöver påfyllning. Det finns ingen specifik diet som är bättre än någon annan. Men hjärnan går på kolhydrater och Jonas von Essen som vunnit VM i minne två gånger är exempelvis vegan. Själv äter jag varierat och föredrar fisk förutom vegetariskt.

När Sverige vann VM i minne 2014 var Idriz Zogaj förbundskapten. Han har gjort en TEDx-föreläsning, ”How to become a memory master”, som har över 3,7 miljoner visningar på Youtube.

Han har själv haft titeln Sveriges bästa minne fem år i rad, i mitten på 2000-talet. Han skriver böcker, föreläser och utvecklar appar om hur man förbättrar minnet och använder det i sina studier.

LÄS MER: Marwin Wallonius har bäst minne

– Knepet är att lyckas associera en mängd information till enstaka ord eller bilder. Om du till exempel läser en bok och hittar ett ord, eller lyckas visualisera en bild, som sammanfattar innehållet från en hel sida kan du sen bara plugga det ordet eller bilden. Då samlar du en hel sidas information i bara ett ord, eller en bild, säger Idriz Zogaj till Metro.

För att lära sig lyckas med att förvandla stora mängder information till enstaka bilder krävs det träning.

– De flesta är vana att anteckna all information de tar till sig. Börja då med att anteckna som vanligt och samtidigt försöka visualisera i bilder. Då märks det att det man kommer ihåg mest inte är det som skrivs ned, utan det som visualiseras i en bild, säger Idriz Zogaj.

LÄS MER: Så bygger du ditt varumärke medan du pluggar