ANNONS
ANNONS
Publicerad : 6 maj
   

Så tycker partierna om att införa ett tredje juridiskt kön

Allt fler länder inför ett tredje juridiskt kön. Men i Sverige ser det inte ut att bli verklighet inom den närmsta tiden. Metro har frågat alla riksdagspartier om de vill införa ett tredje juridiskt kön. Endast två vill ha det. "Det är en rättighet att få det juridiska kön en trivs i", säger RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund.

Flera partier vill att införandet av ett tredje juridiskt kön ska utredas. 

Flera partier vill att införandet av ett tredje juridiskt kön ska utredas. 

TT

Foto:

När Metro frågade alla riksdagspartierna om hur de ser på att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige så var det flera som vill se en närmare utredning. Endast två partier svarade tveklöst ja. Tre svarade nej.

Enda landet i Europa som infört ett alternativ till ett juridiskt kön - alltså vaken man eller kvinna - är Tyskland. Där kan föräldrar till ett barn som fötts intersexuella, alltså personer som föds med könsdelar som räknas som både manliga och kvinnliga välja att inte juridiskt bestämma barnets kön.  

RFSL jobbar för ett tredje juridiskt kön i Sverige. De tycker att det ska vara en möjlighet för alla som varken ser sig som man eller kvinna att välja ett tredje juridiskt kön.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL

Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL

Peter Knutson.

Foto:

– Det är bara du själv som vet vilken könsidentitet du har och vi tycker att man ska kunna byta juridiskt kön enklare generellt. Det är viktigt att ett tredje alternativt är ett val och inte en tvingande kategori för de barn som föds med så kallat oklart kön, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

►LÄS MER:  Freja, 18, är ickebinär: "Strukturerna dödar transpersoner"

Indien, Nepal, Pakistan, Nya Zeeland och Sydafrika är andra länder som infört möjligheten med ett tredje juridiskt kön.I bland annat Australien kan personer själva välja att byta till ett tredje juridiskt kön även senare i livet, vilket alltså inte endast gäller intersexuella.

►LÄS MER: Debatt:  Inför inte ett tredje kön – avskaffa det helt

De som inte tagit tydlig ställning i frågan, som Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, tar upp att det tekniskt skulle vara en svår reform, bland annat på grund av personnummer och statistik, något Ulrika Westerlund ifrågasätter. RFSL ifrågasätter också syftet med att ha juridiska kön över huvud taget.

– Att införa ett tredje juridiskt kön skulle förenkla för gruppen nu, men vi vill i det långa loppet att man ska se över modell med juridiska kön. Men det kan vara ett steg på vägen. Men personnumren är väl på väg att ta slut och det finns säkert flera sätt att göra det enklare för den här gruppen , säger Ulrika Westerlund.

Så säger riksdagspartierna om ett tredje kön
Fakta
Skillnad mellan intersexuell, transexuell och transpersoner

Intersexuella är personer som har oklar könstillhörighet utifrån kroppsliga kännetecken eller hormonssystem vilket gör dem till varken man eller kvinna - eller både och. Inom vården kallas det "DSD" (Disorder of sex development).

Transsexuella är män eller kvinnor som känner tillhörighet med det andra könet och vill bli erkända som sådana.

I Sverige i dag tvingas föräldrar till intersexuella barn välja vilket kön barnet ska räknas till, mellan man och kvinna, och det blir det könet som barnet även registreras som juridiskt. Barnet behandlas ofta medicinsk för att könstillhörigheten ska bil tydligare.

Transpersoner är ett paraplybegrepp för personer som bryter mot samhällets normer för kön och könsidentitet. Gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön en tilldelades vid födseln och som bestämdes av hur ens kropp såg ut och tolkades då.

Källa: Transformering.se

* Riksdagspartierna fick frågan "Vill ni införa ett tredje juridiskt kön i Sverige? Varför/varför inte?". Frågan ställdes till presskontakter inom partiet som tog fram partiets ställning i stort. Svaren kommer inte från en enstaka person.

►LÄS MER:  Transpersoner mer utsatta för psykisk ohälsa

►LÄS MER:  Tvinga inte på Oscar ett kön – låt lillprinsen definiera sig själv istället

ANNONS
ANNONS
X
ANNONS
ANNONS