Så undviker du att bränna inne en igelkott

Lyft, peta och se efter om det gömmer sig en igelkott i rishögen innan du eldar.

Lasta om eller flytta din rishög för säkerhets skull.

Om det inte går – lyft upp och kolla så noga du kan under riset.

Vet man med sig att det inte finns några igelkottar i närområdet behöver man inte oroa sig – men det är alltid värt att dubbelkolla.

För många brukar valborgsmässoafton, sista april, vara en kväll då man samlas med nära och kära vid en majbrasa för att gemensamt fira in våren. Kanske tänds även en och en annan smällare eller fyrverkeripjäs.

För igelkottarna är stämningen inte lika festlig.

Och i samband med årets valborgsfirande har ett gammalt Facebook-inlägg med en varning från Naturskyddsföreningen om att inte råka steka igelkottar fått nytt liv.

– De kryper gärna in under när de blir skrämda eller litar på taggarna som skydd, så det är inte säkert att de flyr elden när man sätter igång brasan, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen, till Metro.

När det blir över nio grader i medeltemperatur vaknar igelkottarna och kommer ut. Eftersom de sovit under vintertid kan de också gå och lägga sig igen och somna om om det blir kallare, vilket är ett skäl att kolla till brasan en extra gång innan man tänder den.

– Det enda man kan göra för att vara helt säker på att inga igelkottar gömt sig är att man bygger upp en ny hög som man eldar och inte gör ett jättebål.

Hur vanligt är det att igelkottar bränns i valborgsmässoeldar?

– Det vet vi faktiskt inte. Det finns många exempel på att det har skett, och vi har fått rapporter från olika håll om flera incidenter, säger Bengtson och tillägger:

– Men valborgsmässoeldarna är inte det största hotet mot igelkottarna. 

Det stora problemet för igelkottarna är enligt honom trafiken, och en minskad variation i landsbygdens landskap, vilket verkar ha gjort att de minskat där.

Trots det har antalet igelkottar ökat i andra delar av landet. Och de är vanligast nära storstäder.

– Igelkottarna är kulturföljare så de finns gärna i städernas ytterområden där det finns varierade trädgårdar och gärna människor som bryr sig om dem också. Piteå kan man säga är igelkottarnas huvudstad, för de har ökat väldigt kraftigt där, men i exempelvis Uppsala finns det gott om igelkott också.

Så håll koll på rishögarna på valborg – särskilt om du bor i stad eller tätort.