Så känner du igen en narcissist:

* Skryter och överdriver sina talanger och framgångar

* Tror sig vara ”speciell” eller förmer än andra, och kräver att bli behandlad därefter

* Kräver mycket uppmärksamhet, beröm och beundran från andra

* Sätter – som en självklarhet - sina egna behov framför andras och kan utnyttja andra

* Har svårt att leva sig in i andras situation – ”bryr sig inte”

* Upplevs ofta först som karismatisk och spännande, men slår om till att bli arrogant och nedlåtande när hen får mothugg.

Källa: Jenny Klefbom, leg psykolog. 

De flesta av oss är någon gång själviska, självcentrerade eller till och med hänsynslösa. Det behöver inte vara något farligt med det, men för vissa människor som lider av en personlighetsstörning kan drag som dessa bli skadliga för personen själv eller dennes omgivning.

– Det som utmärker människor som är personlighetsstörda är att man får mycket problem med sina relationer med andra människor, man får det inte att fungera. Ens eget sätt att uppfatta och tolka omvärlden är inte helt verklighetsanknutet. Det är som en skrattspegel, hur man upplever vad andra säger och gör, säger Jenny Klefbom, legitimerad psykolog med stor erfarenhet att utreda personlighetsstörningar.

► LÄS MER: Här är varningssignalerna som kan visa om dina tvångstankar är allvarliga
 

När man talar om personlighetsstörningar tänker man ofta på narcissister. Rent formellt säger man i regel att sådana personer lider av narcissistisk personlighetsstörning. Personer med narcisstisk personlighetsstörning kännetecknas av ett extremt behov att hävda sig och stå i centrum, en brist på empati och en överdriven självbild. Ofta blir narcissister irriterade när det går bra för andra människor.

– Narcisstiska personer har lätt för att attrahera folk, de är attraktiva på ett sätt, de utstrålar mycket energi. De är ganska upptagna av tankar på hur fantastiska de är och de skryter mycket. Om de är smarta så kan de skryta på ett skickligt sätt, de är karismatiska och väcker beundran till en början.

Jenny Klefbom.

Jenny Klefbom.

Pressbild.

Foto:

Det är lätt att blanda ihop narcissister med psykopater, men det är inte samma sak. Psykopati finns inte som en standarddiagnos, men människor med en grov form av asocial personlighetsstörning brukar kallas psykopater. Psykopater kännetecknas främst av en total avsaknad av samvete, skuldkänslor och medkänsla.

– Narcissister behöver inte nödvändigtvis luras, bedra och ljuga och sådana saker. Så länge det går bra kan narcissister funka helt okej. Men det är lite som en Disneyfilm, när någon rätt vad det är visar sitt rätta ansikte, som Cruella Deville i i Pongo och de 101 Dalmatinerna, säger Jenny Klefbom.

► LÄS MER: Jag har diagnoser – men det betyder inte att jag är farlig

Jeanette Paludan är managementkonsult på företaget Management partners och kommer i höst ut med en bok om att hantera bland annat narcissister i kärleksrelationer. Jeanette Paludan har lång erfarenhet av att hjälpa organisationer att hantera chefer och anställda som har till exempel narcisstiska och manipulativa egenskaper.

– Gemensamt för dessa personer är att de har väldigt svårt att acceptera ledning och styrning uppifrån. De tål inte att någon annan bestämmer. Det märker man först av efter ett tag, och det läskiga är att det är väldigt svårt att märka av detta eftersom de ofta är så väldigt manipulativa.

Jeanette Paludan, managementkonsult.

Jeanette Paludan, managementkonsult.

Management partners

Foto:

Jeanette Paludan berättar att narcisstiska personer ofta har svårt att berätta om sina eventuella svagheter i till exempel anställningsintervjuer och ofta är väldigt känsliga för kritik. 

–  Ett kännetecken på en narcissistisk läggning är att du inte är lycklig även om du har allt; en partner, barn och ett trevligt jobb. Du vill alltid ha mer bekräftelse och uppmärksamhet.

► LÄS MER: Stör du dig på folk som tuggar högt? Problemet kan ligga hos dig