De 5 ursprungliga härskarteknikerna

Osynliggörande: Någon prasslar med ett papper, gäspar eller vänder sig mot någon annan när du pratar. Du blir ignorerad.

Förlöjligande: Genom att exempelvis säga ”lilla vän” eller dra ett skämt på din bekostnad förminskar den som utövar härskartekniker dig.

Undanhållande av information: Det kan vara att de i maktposition på arbetsplatsen tar en öl eller en bastu efter jobbet och fattar informella beslut. När du saknar information kan du känna dig korkad och efter.

Dubbelbestraffning: Vad du än gör får du kommentarer om att det är fel. Går du på ett möte under kvällen försummar du dina barn, stannar du i stället hemma är du oseriös.

Påförande av skuld och skam: Ofta en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning. Exempelvis om du som kvinna utsätts för sexuella trakasserier men får veta att du har dig själv att skylla med anledning av dina kläder.

9 motstrategier i sociala medier

1. Dela vidare

Dela den elaka kommentaren i det sociala nätverket så att avsändaren hängs ut. Det kan dock vara en härskarteknik i sig, enligt Annakarin Nyberg.

2. Rensa upp

Om det är möjligt kan du ta bort elaka påhopp för att stävja otrevliga diskussioner.

3. Blockera

I vissa fall är det enda som fungerar att blockera personen som går över gränsen.

4. Ta sista ordet

Du bestämmer när diskussionen är över genom att exempelvis skriva att du har diskuterat frågan tidigare och lämna en länk efter dig till tidigare diskussion.

5. Välj passivitet

Genom att inte svara eller agera på annat sätt visar du den som utövar härskartekniker att det inte rör dig i ryggen.

6. Använd humor

Genom att använda humor kan du visa att du sätter dig över de dumma påhoppen. Det kan förminska betydelsen av budskapet från avsändaren.

7. Bemöt med intellektualisering

En utmanande motstrategi, men lyckas du krävs det mycket av den som ska bemöta.

8. Bemöt med vänlighet

Visa att du är ”den bättre personen”, det kan övertrumfa elakheter.

9. Gå offline

Ta diskussionen offline. Det är mindre risk för missförstånd. 

Källa: ”Sociala medier och härskartekniker”, Annakarin Nyberg

Härskartekniker är ett begrepp som beskriver olika sätt att subtilt förtrycka och behålla sin maktposition gentemot andra människor.

Den norska socialpsykologen Berit Ås listade på 1970-talet fem härskartekniker som brukar tas upp när man pratar om ämnet: Osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning samt påförande av skuld och skam.

– De klassiska härskarteknikerna har bäring än i dag, säger Annakarin Nyberg, internetforskare och författare. 

Senare la Berit Ås till två tekniker till: Objektifiering samt våld eller hot om våld. Men det är de ursprungliga fem som brukar dominera i diskussionen om härskartekniker.

►LÄS MER: 9 tecken på att du träffat på ett internettroll​

Härskarteknikerna finns även på nätet. Annakarin Nyberg har tillsammans med Mikael Wiberg skrivit boken ”Sociala medier och härskartekniker”.

I boken har de listat hur teknikerna används i sociala medier, bland annat med hjälp av vittnesmål från nätprofiler.

– Det vi vill är att man ska fundera över hur man använder härskartekniker, vad det får för konsekvenser. Vi måste ha mer eftertanke, säger Annakarin Nyberg.

De har även identifierat en rad motstrategier som ofta används av folk som råkar ut för härskartekniker. En strategi är att ”dela vidare”.

– Jag pratade med en kvinna som har många Twitterföljare, hon säger att hon ibland blir så trött att hon retweetar det som har skrivits. Hennes följare går då på den som har skrivit den elaka kommentaren, säger Annakarin Nyberg.

LÄS MER: Ny lag: Här kriminaliserar de näthat

Andra motstrategier är till exempel att blockera den som besvärar dig, att använda humor eller att bemöta elaka kommentarer med vänlighet.

– Man kan på olika sätt försöka ta kontroll över skiten som sprids om en. Jag tror det är viktigt att ha motstrategier, säger internetforskaren Annakarin Nyberg.