Om projektet

Yrkesdörren är en del av "Öppna dörren" som är ett integrationsprojekt som drivs av Axfoundation, Antonia Ax:son Johnsons fond för hållbar utveckling. 

Öppna Dörren har startats för att hjälpa människor att mötas, förutom Yrkesdörren omfattar det även Invitationsdepartementet, Kompis Sverige och Svenska med baby. 

Andra initiativ

På uppdrag av regeringen har Arbetsförmedlingen instiftat "100-klubben", en satsning där företag som tar emot minst 100 nyanlända erbjuds särskild ingång till Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har även ett praktikprojekt som heter "Äntligen jobb" i samarbete med olika företag som vänder sig till utlandsfödda akademiker. 

"Korta vägen" är en Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildning som vänder sig till akademiker med examen från ett annat land. 

Källa: Arbetsförmedlingen, Stockholms universitet

Var har du jobbat innan? Den som är ny på den svenska arbetsmarknaden har ofta ingen svensk arbetsgivare att komma medEller kontakter i branschen som kan tipsa om lediga jobb. 

► LÄS MER: Elsie, 26, tog läkarexamen i Syrien: "Nu vill jag jobba"

Det försöker den nya sajten Yrkesdörren som drivs av Axfoundation-projektet Öppna dörren göra något åt. Via den matchades Karin Sinclair som jobbar på hotellkedjan Scandic med tyskamerikanen Cory Wochnik som söker hotelljobb i Sverige. 

– Jag bjöd på lunch där jag jobbar. Och han berättade att han var intresserad av att jobba hos oss och han redan hade sökt ett jobb hos oss på vårt nya hotellbygge i Stockholm. 

Cory Wochnik jobbar för närvarande på ett lyxhotell i Berlin men vill flytta till Stockholm med sin svenska flickvän.

– Min flickvän känner att det är dags att flytta tillbaka, och nu när min lärlingstid i Berlin snart är över känner jag mig redo att ta nästa steg, säger Cory.

► LÄS MER: Knapp karriär utan kontakter 

Till hjälp under det timmeslånga mötet fick de en samtalsmanual, men de pratade även om kulturella skillnader. Som om att vi i Sverige inte tilltalar någon med deras titel utan att det är okej att dua. 

– Jag pratade också om vikten att kunna prata svenska, att det är viktigt att gå kurser för att lära sig språket, säger Karin Sinclair.

Cory berättar att Karin bland annat lyfte fram hur bra det går för Sveriges hotellindustri just nu.

– Det är verkligen en boom just nu och det betyder att det kommer finnas fler jobb och fler turister.

Efter mötet började tipsade Karin Sinclair rekryterarna på hotellkedjan om honom. 

– Han kommer att få träffa dem, blir det inte där så kommer jag vidarebefordra eller presentera honom för andra i branschen. det handlar inte bara om att vi från vårt håll på Scandic vill vara med utan jag känner att jag ville ta det vidare.

► LÄS MER: Svårt för flyktingar att få arbete