Fakta: Svenska Afghanistankommittén (SAK)

SAK har länge verkat i Afghanistan och har cirka 5 300 anställda, varav de flesta är afghaner (99 procent).

Kliniken i Tangi Sidan utsattes för en räd natten mellan den 17 och 18 februari.

Kliniken har tio sängplatser och 23 personer som arbetar där.

Det är den enda sjukvårdsinrättningen i området.

Källa: Svenska Afghanistankommittén

Uppgifterna har bekräftats av Unama och organisationens personal på plats, enligt ett pressmeddelande från SAK. Men SAK vet inte mer än så.

– Vi vet vad vår egen personal har sagt. Enligt dem fanns det två personer som talade ett språk som de uppfattade som engelska. En av dem uppfattade i mörkret att det fanns personer med utländska uniformer, säger Björn Lindh, kommunikationschef för SAK i Kabul.

"Synnerligen allvarligt"

Två patienter, klinikchefen och en ambulansförare enligt Lindh, och en ung pojke fördes bort och dödades när afghanska specialstyrkor slog till mot kliniken i Tangi Sidan i förra veckan. Personal greps och misshandlades.

– Det är synnerligen allvarligt om det visar sig att det inte bara var den afghanska armén, utan att det även fanns utländsk trupp närvarande.

Under torsdagen ska SAK diskutera hur man ska driva frågan vidare.

– Dels för att gå på den afghanska armén och ta reda på vad som har hänt. Dels vända oss till Nato och se om man har haft trupper närvarande. Vi anser även att den svenska regeringen bör agera.

"Ren avrättning"

Att militär agerar på detta sätt är ett "brott mot humanitära principer", säger Lindh.

– Men också mot Genèvekonventionen som säger att hälsokliniker, ambulanser och andra sjukvårdsbyggnader ska respekteras av de stridande parterna. Man kliver rakt in på en liten klinik med tio sängplatser, plockar ut patienter och en minderårig grabb och sedan sker en ren avrättning.

Kliniken är den enda sjukvårdsinrättningen i området.