Passagerare som åker med de tågen behöver i dag inte passera några säkerhetskontroller till skillnad från passagerare på Eurostar-tågen genom Engelska kanalen.

Säkerhetsportarna ska finnas på stationerna från den 20 december, meddelar miljöminister Ségolène Royal med ansvar för trafikfrågor. Hon säger att regeringen också överväger att införa ett system där passagerarens namn står på biljetten.

I augusti öppnade en misstänkt terrorist eld på ett snabbtåg på väg från Paris till Amsterdam. Han hann skada en passagerare innan han övermannades av andra passagerare och senare kunde överlämnas till polisen.

President Barack Obama, som på tisdagen hade besök av sin franske kollega François Hollande i Vita huset, uppmanar EU att skyndsamt ta beslut om ett system som innebär att samtliga flygbolag måste lämna information om sina passagerare.

Frankrike har skärpt säkerhetskontrollerna vid sina gränser och inom landet efter terrorattackerna i Paris den 13 november som krävde 130 människoliv. Fransk polis har genomfört 1 200 efterspaningar och gjort 165 gripanden efter Parisattackerna, enligt regeringen.