Halten av PM2,5, den partikelstorlek som bedöms som mest hälsovådlig, nådde 1 157 mikrogram per kubikmeter i Shenyang på söndagen. Detta enligt lokala myndigheters mätningar i staden, som har över fem miljoner invånare.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar en snitthalt på maximalt 25 mikrogram över ett dygn.

Den extrema smoggen orsakas av att det koldrivna värmesystemet nu satts igång och av föroreningar som blåst in från andra provinser, enligt myndigheterna.

– När man går ut så känner man hur luften bränner i ögonen, hur halsen gör ont, så man köper en skyddsmask, men det är inte helt klart vad vi borde göra, säger en boende i Shenyang till den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

I Changchun, huvudstad i grannprovinsen Jilin, noterades en uppmätt partikelhalt på 860 mikrogram under måndagen. Stadens myndigheter uppmanar skolor att ställa in utomhusaktiviteter och invånare att hålla sig inomhus och vidta försiktighetsåtgärder.

PM2.5-partiklar kan öka risken för hjärtattack, stroke och svåra lungproblem. Kinas ständiga luftföroreningar har kopplats ihop med tiotusentals fall av förtida död och väckt kritik mot hur de styrande politikerna hanterar problemet.