– Man kan inte särbehandla en grupp i samhället. Vi har ingen nationell tak-över-huvudet-garanti. Vi avhyser i storstäderna till och med barnfamiljer som inte kunnat betala sin hyra utan ersättning.

Martin Valfridsson, regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, i SR Ekots lördagsintervju om att ingen ska få slå läger på privat eller offentlig mark.

Fakta: Migrantlägret i Malmö

Lägret ligger vid Industrigatan i Malmö, i stadsdelen Sorgenfri. På platsen står bilar, skjul och husvagnar. Uppgifter om hur många som bor på platsen varierar mellan 100 och 200 personer.

Fastighetsägaren och kommunen försökte under 2014 och 2015 avhysa de boende med hjälp av kronofogden och polisen. Men detta har inte varit möjligt utan identifiering av de boende. Enligt miljönämndens beslut ska lägret tömmas med start på söndag.

Källa: Malmö stad

Valfridsson säger i SR Ekots lördagsintervju att han tycker att det är viktigt att staten stöttar kommuner och privata markägare då läger slås upp, och att polisen måste agera. Det är inte okej att bosätta sig utan tillstånd, menar han.

– Man kan inte särbehandla en grupp i samhället. Vi har ingen nationell tak-över-huvudet-garanti. Vi avhyser i storstäderna till och med barnfamiljer som inte kunnat betala sin hyra utan ersättning.

Sedan länsstyrelsen avslagit överklagan och begäran om inhibition av Malmö miljönämnds beslut tidigare i veckan om att riva lägret i stadsdelen Sorgenfri ska det vara tömt senast på söndag eftermiddag. Där bor nu 100–200 personer, mestadels romer, och tidigare försök att avhysa dem har misslyckats.

Utsatt läge

Nu har kommunen hänvisat till att den sanitära situationen medför allvarliga hälsorisker för de boende, och att omkringliggande miljö påverkas av nedskräpning.

Valfridsson tycker att kommuner och myndigheter hittills varit handfallna. Just EU-migranternas utsatta position har påverkat agerandet, tror han.

– Jag tror att man tvekade just av den anledningen.

Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för sociala frågor, säger att det finns en tidsfrist till klockan 16.00 på söndagen för frivillig avflyttning från lägret. Därefter kommer polisen att spärra av området, men sedan kommer det inte att hända så mycket mer under söndagen, säger Nilsson.

Överklagat beslut

Organisationen Nätverket för romers rättigheter har överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen – men Carina Nilsson tror inte att det betyder så mycket.

– Jag förstår det som att det inte påverkar beslutet ändå.

Inte heller Johanna Nilsson på Nätverket för romers rättigheter väntar sig att överklagandet leder någon vart. Hon tror att de boende kommer att protestera på söndagseftermiddagen, och säger att de hela tiden försökt få hjälp med sanitära anordningar, vatten och toaletter, men att kommunen sagt nej.

– Vi är jättebesvikna, säger Johanna Nilsson.