Fakta: Nato och Ryssland

Militäralliansen Nato höll förra veckan ett toppmöte i Warszawa i Polen där man bland annat beslutade om att placera ut fyra nya bataljoner i nordöstra Europa. Bataljonerna ska ledas av USA (i Polen), Tyskland (i Litauen), Kanada (i Lettland) och Storbritannien (i Estland) och finnas på plats från och med nästa år. Norge deltar med 200 soldater i den litauiska bataljonen och Danmark med 200 i Estland.

Nato konstaterade samtidigt att alliansens robotsköld nu är i bruk. Skölden har genom åren fått hård kritik från Ryssland, som anser den vara riktad mot öst, snarare än hot från utanför Europa, som Nato hävdar.

Vid Nato-mötet uttalade generalsekreteraren Jens Stoltenberg skarp kritik mot Ryssland för landets agerande i Ukraina. "Vi erkänner inte och kommer inte att erkänna Rysslands illegala annektering av Krim", sade Stoltenberg bland annat.

– Ryssland föreslog en väg framåt om hur vi kan ta hand om frågan om transpondrar och flygsäkerhet. Vi var tydliga med att vi välkomnar att de vill diskutera, men vi bad också om fler detaljer, säger Nato-chefen Jens Stoltenberg efter onsdagens möte inom det så kallade Nato-Ryssland-rådet i Bryssel.

Flygsäkerheten över Östersjön har länge varit en het fråga där ryskt flygande utan påslagna sändare orsakat flera incidenter under de senaste åren. Samtidigt handlar problemet inte bara om sändarna.

– Det är viktigt att veta att transpondrarna är viktiga, men samtidigt bara en fråga vad gäller säkerheten. Grunden är att flyga på ett säkert sätt – och vi har sett exempel på farligt flygande från rysk sida, säger Natochefen.

Oenigt om Ukraina

Onsdagsmötet, där den ryska Nato-ambassadören Aleksandr Grusjko träffade Stoltenberg och Nato-ländernas ambassadörer, betecknas som "öppet och ärligt" av Stoltenberg.

– Ukraina var det första ämnet och det är viktigt eftersom Rysslands agerande i Ukraina har underminerat europeisk-atlantisk säkerhet, säger generalsekreteraren.

– Vi var inte överens, men det var en möjlighet för oss att klarlägga våra positioner och uttrycka våra åsikter.

Putin i telefon

Samtal mellan Ryssland och Nato-länder fördes även på högre nivå under onsdagen då Rysslands president Vladimir Putin talade i telefon med franske kollegan Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

"Parterna fortsatte diskutera krisen i sydöstra Ukraina. De underströk behovet av en strikt implementering av Minsk-uppgörelsen från 2015. De noterade vikten av att undvika ytterligare upptrappning", berättar presstjänsten i Kreml för nyhetsbyrån Interfax efteråt.

Samtalet gjordes inför ett möte i Moskva på torsdagen då Putin tar emot USA:s utrikesminister John Kerry.