Fakta: Hillary Clinton

Hillary Rodham Clinton är född i Illinois 1947 i en familj där fadern var medlem i Republikanerna.

Har en juristexamen från Yale University där hon mötte hon sin make, Bill Clinton.

De flyttade till delstaten Arkansas och blev delstatens guvernörspar.

Var landets första dam 1993–2001 då maken Bill var president.

2000 blev hon delstaten New Yorks senator.

2008 ställde Clinton upp i presidentvalet, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en portfölj hon hade fram till 2013.

Källa: Clintons hemsida

– Hillary Clinton har vunnit nomineringsprocessen och jag gratulerar henne till det, sade Bernie Sanders när han och Clinton hade ett gemensamt framträdande i New Hampshire på tisdagen.

– Hon kommer att vara Demokraternas presidentkandidat och jag tänker göra allt jag kan för att se till att hon blir USA:s nästa president, fortsatte han och uttryckte att det var viktigt att Demokraterna enas för att kunna besegra republikanen Donald Trump.

Väntat besked

Beskedet om stödet från Sanders till Clinton var väntat, enligt USA-forskaren Frida Stranne:

– Även om Sanders har haft mycket kritik mot Clinton. Men nu gäller det att få hans väljare att övertygas om att hon är värd att lägga sin röst på.

Enligt en nyligen gjord undersökning från Reuters/Ipsos säger bara 40 procent av Sandersanhängarna att de kommer att stödja Clinton.

– Vi vet att många av dem som röstat på Sanders skarpt ogillar Hillary Clinton, säger Frida Stranne, som är Expressens kommentator under USA-valet.

Det bygger mycket på Clintons nära kopplingar till Wall Street och företagsintressen.

– Hon uppfattas vara en president för elitens intressen och inte för de svagare grupperna, säger Frida Stranne och beskriver att en av nycklarna för Clinton att vinna valet är att få över de 13 miljoner – inte minst unga – som har gett sitt stöd till Sanders i primärvalen.

Steg åt vänster

För att möta det har hon redan tagit steg till vänster, enligt Stranne. Sanders har – genom att kunna visa sitt miljonstöd – lyckats påverka Clintons kampanj.

– Jag tror det är den mest progressiva agendan från Demokraterna på länge.

Bland annat har Clinton tagit intryck i frågorna om fria collegestudier för familjer med låga inkomster samt att höja minimilönen.

Om två veckor ska Hillary Clinton formellt nomineras vid Demokraternas partikonvent i Philadelphia.