Fakta: Bernie Sanders

Bernie Sanders är född i New York 1941. Han växte upp i en polsk invandrarfamilj i Brooklyn. Efter att han tagit en examen i statsvetenskap vid University of Chicago flyttade han till Vermont i nordöstra USA.

1981 valdes han till borgmästare i staden Burlington. 1990 valdes han in i kongressens representanthus som oberoende representant för Vermont, och sedan 2007 är han senator för delstaten.

Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist, som ende ledamot i den amerikanska kongressen. Han har framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme.

Bland hans profilfrågor finns korruptionsbekämpning, att bekämpa den globala uppvärmningen och att minska de ekonomiska klyftorna i USA. Under primärvalsprocessen 2016 försökte han vinna Demokratiska partiets presidentnominering men fick färre delegater än motståndaren Hillary Clinton.

Källor: Sanders hemsida, Nationalencyklopedin, The New York Times

Den förra utrikesministern Hillary Clinton redan har tillräckligt många delegater på sin sida för att ta hem nomineringen och kommer med all sannolik att utses till presidentkandidat vid Demokraternas konvent i Philadelphia i juli.

I ett hett emotsett tal till sina anhängare tidigt på fredagen sade sig Sanders dock vara beredd att samarbeta med Clinton i viss utsträckning.

– Den främsta politiska utmaning vi står inför de närmaste fem månaderna är att försäkra oss om att Donald Trump blir besegrad, sade han och lovade sina anhängare att deras röster – i synnerhet arbetare och unga – ska bli hörda.

Sanders, som bland annat vill minska de ekonomiska klyftorna i USA, är kritisk mot Demokratiska partiet och har bråkat offentligt med ordföranden Debbie Wasserman Schultz. Enligt amerikanska medier försöker han få in vissa av sina vallöften i det sakpolitiska program som ska antas på konventet.

Under den hårda primärvalsprocessen vann Sanders 1 832 delegater och Clinton 2 219. Opinionsmätningar har dock visat att Sanders skulle stå sig bättre mot Trump än Clinton.