Fakta: De demokratiska aspiranterna i opinionen

Så stort stöd har aspiranterna bland demokratiska väljare nationellt samt i Iowa, där det första nomineringsmötet hålls den 1 februari, samt i New Hampshire som ordnar det första primärvalet den 9 februari.

Namn Titel Opinionsstöd i nationen Stöd i Iowa Stöd i New Hampshire

Hillary Clinton tidigare utrikesminister, exsenator 54,2 53,8 42,7

Bernie Sanders Vermontsenator 32,6 29,8 44,0

Martin O'Malley exguvernör i Maryland 2,4 4,5 3,3

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av 3-5 opinionsmätningar

Den förra – och första – demokratiska debatten i mitten av oktober stod ut, bland annat genom att tonen i den var så hövlig jämfört med Republikanernas drabbningar. Bland annat sade Vermontsenatorn Sanders att det amerikanska folket är urleda på att höra talas om Clintons "förbaskade mejl" (med referens till att Clinton som utrikesminister skickade tjänstemejl via en privat server), vilket sannolikt gjorde Hillary Clinton en tjänst.

Bra veckor för Clinton

Sedan dess har Hillary Clinton stigit i opinionsmätningarna, också stärkt av att ha fått gott betyg efter ett elva timmar långt kongressförhör om den dödliga attacken mot USA:s konsulat i libyska Benghazi under hennes tid som utrikesminister. Dessutom bestämde sig vicepresident Joe Biden för att inte ge sig in i leken om Vita huset, en kandidatur som kunde ha blivit en allvarlig utmaning.

Debatten, som äger rum under natten till söndagen svensk tid, har tema ekonomi. Den samlar Clinton, Sanders och förre Marylandguvernören Martin O'Malley – de tre demokratiska aspiranterna som är kvar i kampen. Den hålls i den viktiga primärsvalsdelstaten Iowa, där det första nomineringsmötet hålls den 1 februari.

Sanders tränar

Enligt amerikanska medier har Sanders, vars motto är "Kom med i revolutionen" debattränat hårt mot en kvinnlig kollega som spelat Clinton. Han vill dock inte vara den som attackerar först. Ett problem för Sanders är att Clinton redan rört sig åt den politiska vänstern genom att motsätta sig den omstridda oljeledningen Keystone XL och kampanja för tuffare vapenlagar.

– Sanders måste förklara varför hans politik är bättre för att uppnå progressiva mål än Clintons, inte gå till personangrepp, säger Dan Pfeiffer, tidigare kommunikationschef hos Barack Obama, till tidningen The New York Times.