Fakta: Demokraternas kamp om Vita huset

Opinionsläget i procent och antalet delegater för Demokraternas presidentaspiranter nationellt och i New York som håller primärval den 19 april och Pennsylvania och Maryland som går till urnorna den 26 april. För att bli Demokraternas kandidat vid sommarens konvent krävs stöd från 2 382 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Stöd i New York Stöd i Pennsylvania Stöd i Maryland Antal delegater (med superdelegater)

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 46,8 52,6 51,8 58.0 1 758

Bernie Sanders, Vermontsenator 45,8 39,3 35,8 34,7 1 069

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Fakta: Hillary Clinton

Hillary Rodham Clinton är född i Illinois 1947 och har en juristexamen från Yale University. Vid Yale mötte hon sin make, Bill Clinton. De två flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. Tillsammans har de dottern Chelsea.

Demokraten Hillary Clinton var landets första dam 1993–2001, då maken Bill var president.

2000 blev hon delstaten New Yorks senator.

2008 ställde Clinton upp i presidentvalet, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister.

Hon kandiderar nu för att bli Demokraternas presidentkandidat i valet den 8 november, bland annat genom att framhålla sig som en kämpe för medelklassen.

Källa: TT:s arkiv, Clintons hemsida

Fakta: Bernie Sanders

Bernie Sanders är född i New York 1941. Han växte upp i en polsk invandrarfamilj i Brooklyn. Efter att han tagit en examen i statsvetenskap vid University of Chicago flyttade han till Vermont i nordöstra USA.

1981 valdes han till borgmästare i staden Burlington. 1990 valdes han in i kongressens representanthus som oberoende representant för Vermont, och sedan 2007 är han senator för delstaten.

Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist, som ende ledamot i den amerikanska kongressen. Han har framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme.

Bland hans profilfrågor inför höstens presidentval finns korruptionsbekämpning, att bekämpa den globala uppvärmningen och att minska de ekonomiska klyftorna i USA.

Källor: BBC, Nationalencyklopedin

De senaste veckorna har tonen mellan dem hårdnat. Sanders hamrar på med anklagelser om Clintons koppling till storbankerna på Wall street. Clinton kallar Sanders för "senkommen demokrat", med hänvisning till den oberoende senatorns mångåriga vägran att vara med i partiet vars presidentkandidat han vill bli. De har också bråkat om vem som är mest kvalificerad att inta Vita huset.

Sanders har onekligen medvind. Onsdagens kampanjmöte i Manhattanparken Washington Square lockade 27 000 anhängare, varav vissa trollbundna för budskapet om att "ändra status quo", enligt tidningen The New York Times. Vermontsenatorn har vunnit sju av de åtta senaste primärvalen eller nomineringsmötena.

Men Clinton leder i New York. Och delegationsmatematiken är inte till Sanders fördel. Genom primärvalen har han samlat ihop 1 038 delegatsröster och Clinton 1 289 av de 2 382 som krävs för kandidaturen. Och utöver det har Clinton stöd av 469 så kallade superdelegater, partihöjdare som är fria att rösta efter eget huvud, men Sanders bara 31.

New York är hemmaplan för båda aspiranterna. Den förra utrikesministern Clinton har ett hus i Chappaqua, norr om Manhattan, och har representerat delstaten i senaten. Sanders är född i Brooklyn.