Fakta: Hillary Clinton

Hillary Rodham Clinton är född i Illinois 1947 och har en juristexamen från Yale University. Vid Yale mötte hon sin make, Bill Clinton. De två flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. Tillsammans har de dottern Chelsea.

Demokraten Hillary Clinton var landets första dam 1993–2001, då maken Bill var president.

2000 blev hon delstaten New Yorks senator.

2008 ställde Clinton upp i presidentvalet, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister.

Hon kandiderar nu för att bli demokraternas presidentkandidat för valet i höst.

Fakta: Bernie Sanders

Bernie Sanders är född 1941 och växte upp i en polsk invandrarfamilj i Brooklyn i New York.

Efter att han tagit en examen i statsvetenskap vid University of Chicago flyttade han till Vermont i nordöstra USA.

1981 valdes han till borgmästare i staden Burlington. 1990 valdes han in i kongressens representanthus som representant för Vermont, och sedan 2007 är han obunden senator för delstaten.

Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist, som enda ledamot i den amerikanska kongressen, och har framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme.

Bland hans profilfrågor finns att utvidga sjukvårdsreformen "Obamacare", att bekämpa den globala uppvärmningen och minska de ekonomiska klyftorna i USA.

Källor: BBC, Nationalencyklopedin

Direkt efter storsegern i New Hampshires primärval reste Sanders till New York för att träffa medborgarrättsledaren och pastorn Al Sharpton, en man som har stort inflytande över hur svarta röstar. Inga utfästelser gjordes, men Sharpton sade till CNN att det varit ett mycket trevligt möte.

Var är rasfrågan?

Både Iowa och New Hampshire, som hittills sagt sitt i primärvalsprocessen, har huvudsakligen vita befolkningar. Men nu väntar drabbningar i Nevada och South Carolina, med en stor andel spansktalande och svarta.

– Det är bra att Sanders tar upp frågor som inkomstskillnader och reform av rättssystemet. Men var är rasaspekten i hans resonemang, frågar sig predikanten Edward Ducree, som TT möter i South Carolina.

Liksom många andra i den svarta befolkningen här, som utgör nästan en tredjedel av delstatens invånare, följer han noga debatten mellan de två under natten till fredagen svensk tid. Åtgärder för att komma till rätta med den svåra relationen mellan svarta och landets poliskår samt minskad fattigdom i städerna är viktiga för Ducree när han röstar.

Annan ton

Sanders har medvind efter framgångarna i New Hampshire – dygnet efter storsegern fick hans kampanj in hela 6 miljoner dollar i bidrag. Clinton, å sin sida, leder fortfarande i de nationella mätningarna och står i begrepp att få stöd från Black Caucus, en inflytelserik grupp svarta politiker i kongressen. Sedan maken Bills presidenttid har familjen Clinton en mycket god relation till USA:s svarta ledare.

Politiska bedömare spår att tonen mellan de två demokratiska aspiranterna, som hittills varit hövlig och på gränsen till tråkig, nu kommer att hårdna. Hillary Clinton har tagit hjälp av både maken Bill och dottern Chelsea för att föra ut sitt budskap om att hon är den som ska rädda medelklassen.